Hoppa till huvudinnehållet

Stor personalsmitta på covidavdelning

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Jan Persson är övertygade om att smittan inte kommer från patienterna.
Jan Persson är övertygade om att smittan inte kommer från patienterna. Foto: Stig Adolfsson

Mer än hälften av personalen på covidavdelningen i Karlskoga har varit smittad av covid-19. Samtidigt är man övertygad om att smittan inte kommer från patienterna.

Siffror från Vårdförbundet i Örebro län visar att personal som arbetar på covidavdelningar smittas i högre grad än andra anställda inom regionen. Covidavdelningen i Karlskoga är en som drabbats, där har 39 av cirka 70 ur personalen haft konstaterad smitta.

Flera orsaker

Tillförordnad avdelningschef på covidavdelningen på Karlskoga lasarett, Jan Persson, säger att det finns flera orsaker till den smittade personalen.

– Vi vet egentligen inte varför, det finns inga bevis för att smittat kom från det ena eller det andra stället. Vi vet att det fanns anhöriga till personalen som jobbar här som var sjuka i covid-19 så där har vi säkert blivit smittade.

Han tar även upp att yrkesgruppen som kom till den nya covidavdelningen jobbade inom en samhällsnytta där man träffar mycket folk och det är troligt att även en del smittades där.

Ingen smittkälla

– Personal har gått hit utan att ha haft några symtom och sedan har man smittats. För vi har inte haft någon smittkälla. Då kan smittan föras vidare i ett lunchrum, eller omklädningsrum. Eller att du har varit på Coop och handlat och tagit en kundvagn med covid 19 på. Vi har tittat och granskat olika alternativ, men vi har inte kommit fram till exakt vad det var som smittade oss.

Accelererade

Smittan kom till avdelningen under samma tid som covid-19 accelererade i hela samhället i april och maj.

– Nu har vi ingen i personalen som är sjuk, utan det var i starten när alla blev sjuka plus att vi hade ett väldigt stort tryck på avdelningarna på lasarettet. Det var utspritt under flera veckor. Det var en i personalen som insjuknade en vecka, och två nästa gång, så det var inte alla på samma gång. Det är och var en samhällssmitta.

Jan Persson berättar om covid-19 som en väldigt lömsk smitta.

– Nu tar vi antikroppar på oss och några som varit sjuka i covid-19 har inga antikroppar, medan några har antikroppar och några av dem säger att de inte varit sjuka.

Inte från patienterna

Det han är ganska övertygad om är att smittan inte kommit från någon patient.

– För när vi varit hos patienter så har vi haft skyddsutrustning på oss. Vi har haft visir, munskydd, plastförkläde och handskar så där har ingen blivit smittad.

Han berättar att den tillfälliga covidavdelningen på Karlskoga lasarett är snäppet föra IVA-avdelningen.

Isolerade på salarna

– Vi har inte, som man kan se på TV, overaller på oss, det har man på IVA. Hos oss är det patienterna som ligger isolerade på sina salar och vi tar på oss viss utrustning innan vi går in och resten inne på patientens rum, sedan tar vi av oss utrustningen i omvänd ordning och sist så tvättar vi oss.

Jan Persson säger att det för tillfället är lugnt på covidavdelningen i Karlskoga.

– Just nu är det väldigt lugnt och vi har ingen som är sjuk. Vi har gått ner från tolv vårdplatser till sex platser. Men man vet aldrig, det kan vända fort och det såg vi när covidsmittan accelererade som värst i april, då kunde det ändras timme från till timme, säger Jan Persson.

Artikeltaggar

CoronavirusetIVAKarlskogaKarlskoga lasarettVård och omsorgVårdförbundetÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.