Flyg kan aldrig bli hållbart

Insändare
PUBLICERAD:
Sveriges 28 regionala flygplatser går med förlust, skriver insändarskribenten.
Foto: Roger Gleisner
Vårt land har 28 regionala flygplatser. Alla bidrar till att förstöra klimatet och alla går med förlust. Skattebetalarna, dvs vi som älskar våra barn och barnbarn, betalar. Så borde det inte vara. Vi borde inte stillatigande acceptera detta övergrepp mot kommande generationer.

Regioner och kommuner betalar årligen 500 Mkr till dessa flygplatser, staten bidrar med 100 Mkr och nu, när flyget har minskat på grund av pandemin, går förlusterna på ytterligare 275 Mkr, som Sveriges kommuner och regioner (SKR) begär att staten ska stå för. Sammanlagt alltså cirka 900 miljoner kronor.

Flyg kan aldrig bli hållbart. Flyg kommer alltid att tillföra koldioxid till atmosfären. Nu när klimathotet måste motverkas genom mycket snabba minskningar av alla koldioxidutsläpp borde väl alla våra resurser satsas på detta?

Men att avveckla flygets klimatpåverkan behöver inte kosta något alls. Tvärtom!

Lars Almström

Klimatsvaret

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.