Hoppa till huvudinnehållet

Första pallplatsen för Sättermanns nya team

Publicerad:
Dennis Sättermann var på stark uppgång i superbike-SM innan skadorna började avlösa varandra förra året och visade varför när tredje deltävlingen av Svenska endurancecupen avgjordes.
Dennis Sättermann var på stark uppgång i superbike-SM innan skadorna började avlösa varandra förra året och visade varför när tredje deltävlingen av Svenska endurancecupen avgjordes. Foto: Ryno Racing

Dennis Sättermann har bytt SM mot den Svenska endurancecupen. Efter sex timmar och 296 varv firade Sättermann och hans team en tredjeplats på Gelleråsen.

– Frågan är om jag ens hinner hem innan jag somnar, ler han.

Dennis Sättermann slutade sjua i kvalet till förra årets första SM-race i superbike, roadracingens tyngsta klass på 1 000 kubikcentimeter.

Karlskogasonen var placerad därikring även inför andra kurvan av premiärracet, då historien upprepade sig på ett tråkigt sätt.

– En förare "skulle bromsa om", men missbedömde. När jag hade börjat svänga körde han rakt in i mitt knä. Så det blev rakt ut i sandfållan och ett besök på Värnamo sjukhus igen.

– Uttänjt ledband i knät och yttre lårmuskeln hade gått av och förflyttat sig lite. Först trodde de att jag hade brutit lårbenshalsen, mina värden pekade på det. De kollade upp det, det slog fel med en dag jämfört med 2018. De kom ihåg mig, fortsätter Sättermann med ett skratt.

2018 års olycka skedde sensationellt i samma kurva och resulterade i en bäckenbensfraktur, krossad vadmuskel och hjärnskakning.

"Luften gick ur lite"

Sviterna efter 2019 års premiärolycka blev lyckligtvis något lindrigare.

Sättermann, som precis hade fått en plats i Team Suzuki Sweden, startade i andra deltävlingen i Linköping en dryg månad senare men det gick inget vidare.

– Det hade gått bra på Anderstorp fram till kraschen, jag var sugen. Jag drog till Linköping några veckor efter ett uttänjt ledband och det var väl lite väl tight, med facit i hand. Jag hängde inte med i skiftena och sådär. Till slut drog jag av en bit av fingret. En "lowsider" så kom styret mellan fingret och backen. Det är kvar, fingret låg i handsken, säger Sättermann och visar stygnen.

– Efter det gick luften ur lite, faktiskt.

Sättermann gjorde en sista kraftansträngning och slutade sjua i andra SM-racet under Bike Week hemma på Gelleråsen.

Därefter bestämde han sig för att det var dags att läka skadorna och bara någon vecka senare blev han och sambon Amanda föräldrar till sonen Milton.

– Tanken var att jag inte skulle köra speciellt mycket i år, i och med tillökningen och så.

Men att hålla sig borta från banorna visade sig ännu en gång lättare sagt än gjort.

Kunde inte tacka nej

En deltävling in i den Svenska endurancecupen fick Sättermann en förfrågan från Ryno Racing, som hade blivit en teammedlem kort efter en skada i premiären.

– Grabbarna (Joakim Strömberg och Joachim Andersson) frågade om jag var sugen att köra med dom. Jag sa att det var svårt och att jag inte hade råd, det kostar en del även fast det inte är SM. De sa att det bara skulle vara att dyka upp, att jag skulle få däck och allting.

Ett för bra erbjudande för att tacka nej?

– Ja... Jag fick "deala" lite hemma... Men det är skillnad mot en SM-helg, då åker man torsdag kväll och är borta till söndag. Nu kan jag komma samma dag om det är så, det blir inte samma påfrestning för familjen.

Sättermann debuterade i Östgötalaget, säsongens andra deltävling på Mantorp 9 juli, och hjälpte Ryno Racing till en fjärdeplats.

"Finns lite kvar"

På torsdagen var det dags för tredje deltävlingen på Gelleråsen och Sättermann, som slutade femma i ett SM-race 2018, visade inte helt oväntat klass.

Ett SM-race i superbike är över på drygt 20 minuter.

Nu matade 20 lag, med fria förarbyten, på totalt 5 691 varv under sex timmar.

Sättermann gav Ryno Racing en tidig ledning i första "stinten" (köromgång innan ett byte) och satte den snabbaste varvtiden under racet, 1.07,506.

– 1.06,3 är mitt "pers". Nu hade jag 1.06,9 i kvalet, det får jag vara nöjd med. Det finns lite kvar i gamla gubben fortfarande. Får jag kalla mig gammal, 31..? Det känns så i kroppen, i alla fall...

Sättermann "in action".
Sättermann "in action". Foto: Ryno Racing

Det blev totalt 296 varv för Sättermann och hans teamkamrater. De ledde i 30 varv och hade toppar under hela racet, men även betydligt längre depåtid än sina toppkonkurrenter.

Detta omöjliggjorde en seger. Men en tredjeplats av de 18 stafettlagen, lagen där förarna körde med varsin motorcykel, betydde säsongens första pallplats och stor glädje efter den sex timmar långa tävlingen.

– Vi behöver bli lite snabbare i depån, spendera mindre tid där och så hade vi en krasch. Vi hade kunnat bli tvåa, men fan... Det var kul med första pallplatsen.

Efter den här framgången... Blir det en sen anmälan till helgens race i superbike-SM nu?

– Nej, det kommer det inte bli. Tiden det tar att köra SM, jag har inte lust att lägga den längre. Tyvärr räcker vare sig ekonomin eller orken till.

Du menar att du kommer somna gott när du kommer hem..?

– Det kommer jag göra. Om jag ens hinner komma hem innan jag somnar...

Sättermann kommer på sig själv:

– Det får bli hem och hänga med grabben, han får bestämma vad vi ska göra. Förmodligen blir det något som han tycker är kul och jag inte tycker är lika kul...

– Det är ju skitkul det här (endurance). De jag kör för nu är hur sköna som helst. Man kommer hit, skämtar och så länge alla gör sitt bästa är alla nöjda. Det är klart man vill vinna när man är här, men det är ingen jättepress längre. Vi kör för att ha roligt och då brukar det gå fort också. Det är kul att man kan fortsätta.

Tack vare tredjeplatsen är Sättermanns team med och kämpar om medaljerna inför den fjärde och sista deltävlingen på Anderstorp 6 september.

Ryno Racing firar årets första pallplats efter Dynamite Trophy på Gelleråsen. Dennis Sättermann, som avslutade sextimmarsloppet, flankeras här av förarkollegorna Joachim Andersson och Joakim Strömberg. Bike Week fortsätter nu med roadracing-SM i helgen.
Ryno Racing firar årets första pallplats efter Dynamite Trophy på Gelleråsen. Dennis Sättermann, som avslutade sextimmarsloppet, flankeras här av förarkollegorna Joachim Andersson och Joakim Strömberg. Bike Week fortsätter nu med roadracing-SM i helgen. Foto: Ryno Racing

Artikeltaggar

Dennis SättermannMotorsportRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.