Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar gårdsmuseum på släktgården

Publicerad:
Siv Philipsson har tagit till vara på föremålen som länge funnits på hennes släktgård i Äsphöjden, cirka två mil norr om Karlskoga. Nu har hon öppnat ett litet gårdsmuseum.

Nu har Karlskoga fått ett nytt museum: Äsphöjdens gårdsmuseum.

Siv och Håkan Philipsson har renoverat en gammal smedja och samlat gamla föremål som använts på släktgården i generationer.

Gården i Äsphöjden, cirka två mil norr om Karlskoga, har varit i samma släkts stadiga ägo sedan år 1831.

Siv Philipsson tog över gården för drygt 20 år sedan och förvaltar den tillsammans med sin man Håkan Philipsson.

Jordbruksmarken är numera utarrenderad men det finns totalt 15 olika byggnader på gården, som paret lägger mycket tid på efter pensioneringen.

Smedja blev museum

Nu har de öppnat ett eget litet gårdsmuseum i en gammal smedja på tomten. Den gamla byggnaden renoverade de själva förra året, bland annat rätades fastigheten upp och el drogs in.

– Det finns så mycket gamla grejer i bodar och skjul som tillhör gården, mycket har bara legat och rostat länge. Vi känner att vi vill ta tillvara på sakerna, att fler ska få ta del av dem och att de inte slängs bort, säger Siv Philipsson.

Historiska föremål

Det rör sig om många gamla jordbruksföremål, redskap och verktyg, som många generationer tillbaka använt för att bruka jorden med tills deras kroppar kroknat av det tunga fysiska arbetet.

Här finns också gamla ikoniska burkar, vågar, åkdon, en gammal mangel till skidor, käppar, mjölkkannor till Sivs pappas gamla fotbollsskor.

– Mina förfäder har byggt upp det här och jag vill förvalta det. Jag känner mig som en liten länk i en större kedja och vill att det ska få finnas kvar även när jag försvinner, fortsätter Siv Philipsson.

8 000 år gammal yxa

Det äldsta föremålet är en fornlämning, en gammal stenyxa som användes för över 8 000 år sedan, enligt Länsmuseets utlåtande.

– Min pappa hittade den på en åker när han harvade för många år sedan, säger Siv Philipsson.

Håkan Philipsson hittade senast på onsdagen ett okänt föremål i en bod. Han vet inte vad föremålet användes till, det står Luleå möbelfabrik inristat i järnet.

– Det är en klämma med en fjäderanordning som styr ett nät, jag hoppas någon kanske vet vad det användes till, säger han.

Philipssons ska starta en studiecirkel i museet genom Nolsokna byalag för att ta reda på föremålen användes till och för att katalogisera dem.

– Det finns framför allt många äldre som har kunskap och intresse. Jag har intresset men inte all kunskap. Även om jag naturligtvis vet vad mycket användes till finns det saker som vi inte har en aning om. Studiecirkeln får starta när pandemin är över, säger Siv Philipsson.

Äsphöjdens gårdsmuseum är ett privat museum utan direkta öppettider, förutom när det är loppis i Äsphöjden.

– Alla som är intresserade är välkomna hit nu och framöver. Jag vill att besökare ringer i förväg och bokar ett besök, mitt telefonnummer finns på Nolsokna byalags hemsida, säger Siv Philipsson.

Senast på onsdagen hittade paret Philipsson ett okänt föremål i en av bodarna på gården. "Det är en klämma med en fjäderanordning som styr ett nät, jag hoppas någon kanske vet vad det användes till".
Senast på onsdagen hittade paret Philipsson ett okänt föremål i en av bodarna på gården. "Det är en klämma med en fjäderanordning som styr ett nät, jag hoppas någon kanske vet vad det användes till".
Här kan du bland annat se en 8 000 år gammal stenyxa, som hittats på ett gärde nära gården.
Här kan du bland annat se en 8 000 år gammal stenyxa, som hittats på ett gärde nära gården.

Artikeltaggar

AlkvetternHistoriaKarlskogaKedjeåsenLantbrukMuseumNöje/KulturNolsokna byalagNyheterSommar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.