Hoppa till huvudinnehållet

De spelade fotboll i kvällssolen

Publicerad:
Khelos Abdi och Mylo Bergenheim kämpar om bollen i en närkamp. Nattfotbollen var så populär att alla som ville vara med inte fick plats eftersom man, på grund av corona, inte tillät fler än 50 personer att vistas på planen samtidigt.
Khelos Abdi och Mylo Bergenheim kämpar om bollen i en närkamp. Nattfotbollen var så populär att alla som ville vara med inte fick plats eftersom man, på grund av corona, inte tillät fler än 50 personer att vistas på planen samtidigt. Foto: Kajsa Juslin

Nattfotbollen på Baggängen lockade planen full med spelsugna barn under fredagskvällen.

– Det här är roligt och man lär sig samarbeta, säger Maljun Abdi, 10 år.

Maljun Abdi, Maida Abdi, Siham Muhamud, Yasmin Nuur och Ilhan Adan laddar med en boll inför kvällens stormatch.
Maljun Abdi, Maida Abdi, Siham Muhamud, Yasmin Nuur och Ilhan Adan laddar med en boll inför kvällens stormatch. Foto: Kajsa Juslin

Solens sista strålar strilade in mellan träden över fotbollsplanen under fredagskvällen. Spelplanen fylldes med barn med orangea och blåa band runt överkroppen eller lindade runt handlederna. Samtidigt stod barn utanför staketet och tittade på.

– Jag har gjort tre mål, säger Mylo Bergenheim en stund in i spelet.

Han springer tillbaka ut på planen för att spela den sista delen av matchen.

"Väldigt populärt"

Nattfotbollen för barn och ungdomar körs varje fredag och lördag fram till slutet av augusti. Den arrangeras av Karlskogaandan, ett projekt av RF-Sisu Värmland, för att locka barn och unga att röra på sig mer.

– Vi vill skapa ett utbud för barn som inte har möjlighet annars. Därför vill vi ha aktiviteter för barn och ungdomar i idrottssvaga områden, säger Melisa Mujkic, samordnare för Karlskogaandan.

I sommar har de, förutom nattfotbollen, även barngymnastik och sommarskoj utomhus. Där fokuserar man på annan idrott än bara bollsport.

– Nattfotbollen är populärast, förra året hade vi 80-90 deltagare och det spelar ingen roll om det regnar. Det kommer alltid barn och deltar, säger hon.

I år måste de dock begränsa antalet deltagare till max 50 personer på plan. De som stod utanför staketet var bland annat barn som inte fick plats på grund av coronarestriktionerna.

Nattfotbollen har de under vinterhalvåret kört inomhus i Skrantaskolans gymnastikhall. Även barngymnastiken kördes inomhus i början av året. Sedan kom coronapandemin och allt blev satt på paus. Sedan mitten av juni har de kört nattfotboll, barngymnastik och sommarskoj utomhus.

Abdi Mohamed och Akam Heussein tävlar om bollen.
Abdi Mohamed och Akam Heussein tävlar om bollen. Foto: Kajsa Juslin

– Tanken har ju varit att vi ska fortsätta med nattfotbollen i Skrantaskolan i höst, men allt beror på corona. Vi vet inte vilka restriktioner som gäller sen, så vi får avvakta, säger Melisa Mujkic.

Lär känna andra

Under fredagskvällen hade de en stormatch där alla barn fick vara på plan samtidigt. Andra dagar har de mer fokus på träning.

Heyriye Akalip vinner bollen i en närkamp. Hon kommer bort till sidan av planen för att prata lite och berättar att hon brukar spela handboll på fritiden. Nattfotbollen hade hon hört av andra att den skulle vara rolig, därför kom hon hit för att se själv.

– Det är roligt, man lär känna många andra här. Och det är kul att alla får spela samtidigt i dag, säger hon.

Flera av barnen ville vara med på en gruppbild innan stormatchen drog i gång.
Flera av barnen ville vara med på en gruppbild innan stormatchen drog i gång. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

Fritid och livsstilIntegrationKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.