Hoppa till huvudinnehållet

Nytt leveransrekord för Valåsen Wood AB

Publicerad:
Tony Dollerup, Produktionsplanerare och inköpsansvarig på Moelven Valåsen Wood AB tycker att det är jätteroligt att det går så bra som det gör
Tony Dollerup, Produktionsplanerare och inköpsansvarig på Moelven Valåsen Wood AB tycker att det är jätteroligt att det går så bra som det gör Foto: Julia Olsson

Moelven Valåsen Wood AB, har slagit leveransrekord två månader i rad och arbetar hårt för att fylla sina lager.

Nu får företaget sätts på prov och får visa vad de går för.

Företaget har sett en tydlig ökning i efterfråga sedan coronapandemin bröt ut.

Ända sedan mars, har leveranserna till byggvaruhandeln i Sverige ökat med upp till 25 procent.

– Den stora ökningen ger oss mycket mer att göra vilket sätter organisationen på prov och ger oss bra förutsättningar att testa nya grep säger Manuel Sandoval, vd på Moelven Valåsen Wood AB.

Han berättar att den ökade efterfrågan sätter organisationen på prov vilket ger den bra förutsättningar att testa nya grepp och får även medarbetarna att engagera sig ännu mer i förbättringsarbete med en tydlig effektivitetsökning som följd för att kunna möta den starka efterfrågan.

– Det har även varit viktigt att de anställda har varit mycket flexibla och varit beredda att jobba övertid när det har behövts, säger Sandoval.

Nya idéer

Eftersom trycket har varit så högt på trävaror har personalen behövt anpassa sig genom att komma med nya idéer och förslag på hur de ska kunna arbeta effektivare för att hinna med allt.

– Personalen har kommit på flera idéer, till exempel gällande produktionstillverkning, övertidsbeläggning, anpassning av arbetstider säger Sandoval.

Manuel Sandoval har dragit den enkla kopplingen att den ökade efterfrågan är en effekt av coronapandemin.

– Nu när man kanske inte kan åka ut på semester, kommer folk på nya projekt som de kan sysselsätta sig med under sommaren, säger han.

Lagermagasinen som vanligtvis är fyllda från mark till tak.
Lagermagasinen som vanligtvis är fyllda från mark till tak. Foto: Julia Olsson

Fördubblad ökning

Under vissa dagar och veckor har försäljningen fördubblats. Sandoval berättar att det som går mest under sommarperioden är impregnerade trävaror, men även att alla andra produkter också har gått åt.

Högsäsongen som annars brukar börja runt påsk startade tidigare än vad den brukar. I år startade den redan i mitten på mars, när coronapandemin bröt ut.

– Det har hållit sig under hela våren och sommaren. I maj och juni slog vi leveransrekord. Ett nytt rekord under maj och sedan slog vi majrekordet redan i juni. Det är den högsta leveransen vi någonsin haft, säger Manuel Sandoval.

Pallarna brukar vara fyllda med trävaror, som nu är levererade till bygghandlare.
Pallarna brukar vara fyllda med trävaror, som nu är levererade till bygghandlare. Foto: Julia Olsson

Kämpiga månader

Han berättar att trots rekorden har de senaste månaderna varit långt ifrån en dans på rosor.

– Det har varit lite kämpigt med att hinna fylla på lagerna i tid, säger Sandoval.

Träförädlingsindustrier brukar vanligtvis producera upp under hela vintern för att ha så mycket varor som möjligt när säsongen drar igång. Men eftersom högsäsongen kom tidigare, hann de aldrig nå maxlager innan efterfrågan ökade.

Men Manuel tycker att de har gjort det bra och alla kollegor har hjälpts åt för att hålla leveranstiderna.

– Vi har klarat oss bra, vi var rustade att klara det. Jag hoppas att bygghandlarna också har varit nöjda, säger han.

Tony Dollerup, produktionsplanerare och inköpsansvarig, berättar att han tycker att det är roligt att det går bra, speciellt i tider som dessa.

– Det är skönt att få visa musklerna lite, att visa att vi klarar av att möta den höga efterfrågan, säger han.

Artikeltaggar

KarlskogaMoelven Valåsen ABNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.