Hoppa till huvudinnehållet

"Crossfit är funktionell träning"

Publicerad:
Stefan Ståhlberg, delägare av Crossfit Karlskoga tillsammans med Alex Elgh.
Stefan Ståhlberg, delägare av Crossfit Karlskoga tillsammans med Alex Elgh. Foto: Rasmus Isaksson

Crossfit är en träningsform som många har hört talas om, och som många säkert förknippar med stenhård träning för folk med en lång träningsbakgrund. Men enligt Stefan Ståhlberg, delägare av Crossfit Karlskoga, försöker de visa att det inte bara är så.

– Oavsett träningserfarenhet kan man komma hit, säger han.

Crossfit Karlskoga grundades 2013 av Stefan Ståhlberg efter att han hade genomgått sin utbildning till instruktör. Han är fortfarande kvar och tränar folk i högintensiva pass med olika moment, varje dag.

– Det är en högintensiv träningsform där man blandar gymnastik, tyngdlyftning och kondition. Det är funktionell träning som bygger på att man ska kunna använda kroppen för det den är ämnad till att göra. Det går alltid att fördjupa sig, men crossfit bygger på de tre grundpelarna, säger han.

Men crossfit är inte bara träning, utan även en gemenskap.

– Crossfit står inte bara för träning utan också för en sammanhållning. Man kommer hit och är en del av ett gäng eller ett större sammanhang. Man kommer inte bara hit och tränar, utan man ska komma till en välkomnande miljö också, fortsätter han.

Just biten av att det är en gemenskap går också in i att man på Crossfit Karlskoga, och crossfit i sig, vill visa är att det är en träningsform för alla.

– Sporten crossfit och träningsformen crossfit är två olika saker, även om man tävlar i det man tränar på. Men just sportmässigt om man tränar för att tävla kanske man tränar lite mer och lite hårdare för att kunna konkurrera med sina motståndare. Men det vi, eller crossfit i sig, vill förmedla med träningsformen är att det är för alla. Oavsett träningserfarenhet kan man komma hit och träna, och om man har något som begränsar en kan man skifta övning så att det ändå fungerar, säger Stefan.

Teknikgenomgångar innan passet.
Teknikgenomgångar innan passet. Foto: Rasmus Isaksson

Tävling

Även om man kan utöva crossfit på olika nivåer så går det som sagt att tävla i det, både i små och stora sammanhang.

– Det finns stora tävlingar, som "Games" till exempel som är den största. Den är som ett världsmästerskap då man håller på i nästan en vecka och tävlar, säger Ståhlberg.

Men det handlar inte bara om ett vara stark eller att kunna springa långt för att vara bäst. Det handlar om vem som klarar alla olika delar bäst sammanlagt.

– Tävlingen ska pröva varje individ eller lag för att se vem som är bäst överlag. Man kanske inte är bäst i alla delar men man håller en jämn nivå i moment som tyngdlyftning, gymnastiska moment, som att gå på händer en viss sträcka, eller rena konditionsmoment. Man blandar ofta de här delarna så den tävlande får ett upplägg som antingen är tidsbaserat där man ska göra så många varv som möjligt av upplägget på en utsatt tid, eller också får man ett uppgiftsbaserat upplägg där man ska genomföra alla övningar på en viss tid. De två momenten går man ofta emellan på både tävling och träning. Det är upp till arrangören att se till att den som tävlar får testa på en så stor bredd som möjligt, så att inte bara den starkaste eller snabbaste vinner, utan den jämnaste, säger Stefan.

Crossfit Karlskoga har några medlemmar som tävlar, men vad Stefan vet finns det än så länge inte något serieupplägg, utan enbart enskilda tävlingar.

– Vad jag vet, jag är inte jätteuppdaterad just nu, så finns det ingen serie där man tävlar ett visst antal gånger per år innan en vinnare koras, utan bara enskilda tävlingar. Det kan vara olika hur många som anmält sig, det kan vara jättemänga som anmäler sig till en viss tävling och en till en annan, så det är väldigt olika.

Axelpressar stod bland annat på tisdagens schema.
Axelpressar stod bland annat på tisdagens schema. Foto: Rasmus Isaksson

Började runt 2012

Det finns olika sätt att upptäcka crossfit, och Stefan fick upp ögonen för det för ungefär åtta år sedan.

– Det var en tjej från Norge som var här och körde ett pass på ett annat ställe, och jag fastnade för att det var relativt högt tempo, att man fick ta ut sig ordentligt och för att det var hårt både styrke- och konditionsmässigt. Sen har jag förstått i efterhand att det är väldigt tekniskt också. Sen utbildade jag mig till instruktör runt maj 2013, och samma år öppnades Crossfit Karlskoga.

Att träna skadeförebyggande är viktigt i alla sporter och träningsformer, och att jobba skadeförebyggande är en viktig del av passen och Crossfit Karlskoga.

– Vi vill få folk att lyfta säkert genom att ha utbildningar i lyftteknik och om andra moment med skaderisk. Dessutom uppmanar vi folk att inte lyfta mer än vad tekniken tillåter, det försöker vi trycka ganska hårt på. Sen ser vi till att ha en ordentlig uppvärmning, teknikgenomgång och en förklaring av passets innebörd innan det drar i gång på riktigt. Sen har alla sporter och träningsformer skaderisker, men jag upplever inte att den här träningsformen har större risker än någon annan, säger Stefan Ståhlberg.

Coronapandemin

I princip allting i samhället har påverkats av coronakrisen, men Crossfit Karlskoga har inte påverkats lika mycket som andra delar av samhället, men man har ändå behövt tänka till och göra vissa förändringar.

– Det är några som valt att avstå från träningen helt på grund av smittorisk. Sen är vi mycket mer noga med hygien och rengöring av utrustning, som man egentligen alltid borde vara, och vi har även dragit ned på antalet platser på passen. Så vi har väl påverkats genom att det är lite färre folk, om än inte jättemycket färre, som kommer hit och tränar, plus att det tar lite längre tid med rengöring och att man försöker hålla avstånd till varandra. Sen uppmanar vi folk att inte komma hit om de är sjuka så klart. Vi märker dock inte av coronakrisen på samma sätt eftersom folk kommer hit och tränar när de är friska ändå. Det är ju på ett annat sätt i industrin till exempel där ordrar stryps och man märker att det inte funkar längre, säger Stefan.

Man kan dock se att även om vissa avstår från träningen just nu så har antalet medlemmar ökat sen starten 2013.

– Det har ökat från varje år. I början hade vi en ganska liten lokal, men den har successivt blivit större när vi fått fler medlemmar, säger Stefan Ståhlberg.

Artikeltaggar

CrossfitCrossfit KarlskogaKarlskogaSportStefan Ståhlberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.