Vattnet i nivå med riktvärdena

Miljö
PUBLICERAD:
Letälven, Degerfors.
Foto: Love Tallmyren
Örebro läns vattennivåer ser för året ut att hålla en bra nivå. Vattendragen har dessutom ett högre flöde än vanligt, vilket Länsstyrelsen förmodar har att göra med sommarens envetna regnväder.

Länsstyrelsens vattenvårdshandläggare Daniel Bergdahl uppger att samtliga vattendrag och sjöar i Örebro län har uppmätts till normala värden. Bergdahl menar att det troligtvis beror på att sommaren i år inte varit lika torr som den brukar.

– Allmänheten tycks vara till freds med årets nivåer, uppger Bergdahl och tillägger att det för året inkommit väldigt få klagomål i frågan.

Regnsommar

Under tidigare somrar när vädret varit betydligt hetare förklarar Bergdahl att det främst är strandområden och vattendrag med hög växtlighet och föryngring som drabbas hårdast av en för låg vattennivå.

– Under torrsommaren som var för ett par år sedan inkom det flera hundratal anmälningar och klagomål och då fick vi se till att vattennivåerna reglerades, fortsätter Bergdahl.

Hjälmaren har i sommar rapporterats ha en kritiskt låg vattennivå på 15 centimeter under riktmärket, detta uppger Sveriges Radio. Orsaken sägs vara att Hjälmarens vattenförbund under våren har tappat ur för mycket vatten i syfte att avvattna jordbruksmarkerna runt sjön.

Enligt Bergdahl själv har en för låg nivå i Hjälmaren inte någon effekt för sjöarna och vattendragen runtom Möckelnområdet, detta med anledning av att vattnen flödar åt olika håll - Hjälmarens vatten mot Stockholm och traktens vatten mot Göteborg.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.