Hoppa till huvudinnehållet

Vill snuva killarna på en pallplats

Publicerad:
Karlskoga MF:s Fanny Hammarberg ligger, som hittills ensam tjej i SM-supportserien SSP 300, femma inför helgens två race i Linköping. Avståndet upp till tredjeplatsen är 16 poäng med sex race kvar, vilket betyder att drömmen om att snuva grabbarna på en pallplats i allra högsta grad lever. Foto: Dennis Pavlovic

Fanny Hammarberg har tävlat mot, och ofta besegrat, killar i drygt tio år. Efter en lovande start på säsongen jagar Karlskoga MF-löftet nu en pallplats i supersport 300.

– Det här är det bästa jag har, säger Fanny och tittar ut över Gelleråsen.

Mamma Therése höll på med hästar, men Fanny visade sig vara måttligt intresserad av dessa.

Hon var, redan i tidig ålder, betydligt mer fascinerad av hennes morbrors roadracingåkande.

Mamma Hammarberg medger att hon bemötte detta med viss oro. Hon tyckte att hästarnas hastighet var nog så hög.

Fannys brinnande intresse gick dock inte att stoppa. Det blev så att hon började köra hoj redan som sexåring.

– Jag fick en "minimoto" i sexårspresent av min morbror. Vad kan den ha gått i, 80 kilometer i timmen kanske... Det var tre gånger så roligt som hästarna, minns Fanny med ett skratt.

– Hösten jag fyllde åtta fick jag en Honda 100:a och jag började tävla när jag var nio.

Skeptisk till en början

Fanny, som är född 2002, visade sig ha talang från start. Efter att tidigare ha tävlat på mindre hojar, och mer sporadiskt, börjar det nu spännande saker för Gävletjejen.

Hon blev mäkta förvånad när lokale motorsportsprofilen Mike Luff, Gelleråsens tidigare ägare, hörde av sig och ideellt erbjöd sina tjänster som mentor.

– Vi var lite skeptiska först, säger Fanny med ett skratt.

– "Varför mig?". När man inte har fått så mycket hjälp och sponsorer tidigare blir man lite fundersam när någon faktiskt kommer och frågar om man behöver extrahjälp. Men de såg något i mig, kanske.

Precis så var fallet berättar Mike Luff, som även fick med sig tiofaldige SM-guldvinnaren Håkan Olsson på tåget.

– Håkan hjälpte mig att träna Ronja (hans dotter) när hon tävlade i SM för drygt tio år sedan. Han är väldigt kunnig och hans stil passar bra för att jobba med tjejer i den här sporten, säger Mike Luff.

– Båda saknade roadracing och ville hjälpa till med att utveckla någon. Vi var extra intresserade av att hjälpa en tjej i en mansdominerad sport och fick syn på Fanny. Vi tyckte att hon hade stor potential och en härlig karaktär.

Efter några samtal blev det till slut ett rungande ja från Fanny, som därmed bytte från Gröndal MSK till Karlskoga MF och fick Gelleråsen som ny hemmabana.

– Jag är väldigt glad för hjälpen som jag får. Helt ärligt har jag alltid behövt någon som "pushar" mig lite extra. Jag har lätt för att hamna i en "comfort zone" annars. Nu får jag extra stöttning av Mike och Håkan och det förbättrar mig, det är jättekul.

Trion inledde sitt samarbete med träningar i våras. Fanny har, trots både skola och extrajobb, åkt de fyra timmarna (med släp) mellan Gävle och Karlskoga åtminstone två gånger i månaden sedan dess.

Stark inledning

Det har blivit körning på både tidiga morgonar och nätter för att få ihop livspusslet.

Planen var att hon skulle debutera i supersport 300-klassen (300 kubik, supportserie till SM-klasserna) under Bike Week på Gelleråsen 25-26 juli.

Hon gjorde dock så stora framsteg att det blev start redan i första SM-helgen på Anderstorp 4-5 juli.

I supersport 300 kör juniorer och seniorer tillsammans, mot varandra alltså, innan de delas upp i två olika tabeller.

Fanny startade en deltävling i SSP 300 förra säsongen och slutade på åttonde- respektive niondeplats i de racen.

Att köra mot killar

Nu blev det, på samma motorcykel, en sjätte- och en femteplats direkt. Detta följdes upp av två sjundeplatser i andra tävlingshelgen på Gelleråsen.

Fanny var den enda tjejen i klassen både på lördagen och söndagen och hade åtta killar efter sig båda dagarna.

– Killar tycker inte om det där... De säger kanske "bra kört". Men egentligen tänker de "jävlar", säger Mike Luff med ett skratt.

Känner du också så när du kör, Fanny?

– Ja, det har jag väl känt hela uppväxten egentligen... Det har varit lite "du är bra för att vara tjej". Många kommentarer som bara inte behöver läggas. Men det är sånt som alltid har funnits, tyvärr, säger Fanny när vi träffar henne under Bike Week.

– Jag tror egentligen inte att killarna menar något illa. Jag tror många har fått det i uppväxten, typ. Att det är lite så det är i samhället överlag. Det finns inte många tjejer i den här sporten heller.

Mike Luff tror sig minnas att fem av totalt 120 förare under Bike Week var tjejer.

– Jag tror många killar blir lite chockade då. De vet inte hur de ska hantera det riktigt, säger Fanny.

Hur är det att vinna mot dom då..?

– Det är kul, riktigt kul faktiskt. Jag har kanske inte lika många vänner i depån efteråt, men jag känner att jag kan ta det. Absolut, säger Karlskoga MF-löftet med ett skratt.

Efter en imponerande start på säsongen ligger Fanny femma bland juniorerna i SSP 300 inför helgens två race i Linköping.

Totalt återstår sex race, 150 poäng att köra om, och avståndet upp till trean är 16 poäng. Drömmen om att även snuva killarna på en tredjeplats i SSP 300 den här säsongen lever därmed i allra högsta grad.

– Någon placering hoppas man väl alltid ta, säger Fanny med ett skratt.

– Det koras ingen svensk mästare i den här klassen, men den är väldigt rolig att köra i.

Mike Luff berättar även att just supersport 300 har lite högre status ute i Europa, vilket skulle kunna vara ett lämpligt steg för Fanny om intresset och den positiva utvecklingen håller i sig.

Vad har du för drömmar?

– Jag har en dröm om att starta ett hotell, jag är intresserad av att driva företag. Men det är klart jag vill att racingen ska gå bra också. Hade någon frågat "Vill du köra i Spanien? Du får betalt" hade jag ju inte tackat nej direkt, säger Fanny och ler.

– Vi får se hur det fungerar, hur det ser ut med ekonomi och så. Jag får ta det lite som det kommer.

Artikeltaggar

Fanny HammarbergGelleråsens motorbanaKarlskogaRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.