Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivsenheten blir tillväxtenheten efter flytt

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Tillväxtstrategerna Britt-Marie Room-Östberg och Einar Jörgensen, Degerfors kommun, ser ändå ljusglimtar i näringslivet trots pandemin samt hur det redan finns ett nytänk kring nya nischer och digitalisering.
Tillväxtstrategerna Britt-Marie Room-Östberg och Einar Jörgensen, Degerfors kommun, ser ändå ljusglimtar i näringslivet trots pandemin samt hur det redan finns ett nytänk kring nya nischer och digitalisering. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nu byter näringslivskontoret i Degerfors kommun namn. Redan har flyttlasset gått till nya lokaler och en ny strateg har börjat sin tjänst. Trots pandemin finns ljusglimtar inom näringslivet.

I slutet av nästa vecka finns inte längre näringslivskontoret i Degerfors kommun, det har då - som vi tidigare berättat - ersatts med tillväxtenheten, som numera finns på plan 2 i nämndhuset.

En ny tillväxtstrateg började i mitten av juli. Han heter Einar Jörgensen och kommer närmast från en tjänst inom socialförvaltningen i Kil, där han jobbat med vägledning för personer som går på försörjningsstöd och jobbade där mycket företagskontakter.

– Jag har tidigare varit egen företagare. Jag har jobbat som näringslivsansvarig i Sunne kommun samt många år inom det privata näringslivet, bland annat som marknadschef och vd, säger Jörgensen och fortsätter:

– Det som lockade med Degerfors är att det är en kommun som valt att ha en inriktning där man vill utvecklas och ha tillväxt.

Samarbete

Tillväxtenheten består av tillväxtstrateg Britt-Marie Room-Östberg, som jobbar där sen förut och som kommer ha ansvar för besöksnäring, och Einar Jörgensen, med näringslivet som ansvarsområde, kommunikatören Timmie Falk, samordnare för finskt förvaltningsområde Aulis Syväjärvi och som enhetschef kommundirektör Teresa Zetterblad.

Finskt förvaltningsområde blir kvar i det kontor man har sen tidigare i Folkets hus.

–Enheten kommer att bli mer komplett då även kommunikatören kommer att ingå. Vi sitter även närmre förvaltningschefer och det gör att vi kan skapa ett bättre och närmare samarbete i tillväxt och utvecklingsfrågor och det ser vi fram emot, säger Room-Östberg och Jörgensen .

Har ni upplevt att ni suttit på undantag i den förra lokalen, i Folkets hus?

-Nej absolut inte, det har också varit jättebra, med många fördelar och lätt för företagare att komma in. Men det här blir nog också väldigt bra, säger Room-Östberg och fortsätter:

– Fast i och med corona kan man nu inte komma till oss spontant, utan får ringa eller maila för att boka möte med oss.

Kris?

På frågan om man inte märkt av krisen i näringslivet i och med pandemin, svarar Room-Östberg:

–Vissa verksamheter har drabbats hårdare än andra men jag har inte fått signaler på att läget är så kritiskt som man kanske kan tro. Jag har haft kontakt med näringslivsutvecklare i andra kommuner i länet, siffror har jag däremot inte. Jag har fått en del förfrågningar från personer och företag som vill boka tid för rådgivning och man pratar om att förstärka nyföretagandet just nu, för många kanske måste tänka om, utveckla nya nischer och verksamheter för att skapa nya jobb och arbetstillfällen, tänka nytt och ändra inriktning i befintliga verksamheter.

Nytänk

Einar Jörgensen instämmer.

– Som resten av Sverige och världen så kommer det bli en hel del nytänk i och med corona, som skapat förutsättningar för vissa och stora utmaningar för andra. Det är intressant att man redan idag ser att det kommer nya tankar och idéer och om man nu kan se nåt positivt i det vi har drabbats av så är det just det. Vi kommer lära oss ganska mycket och utvecklas en hel del, säger Jörgensen men han är också väl medveten om att många branscher drabbats hårt, inte minst resebranschen men också tung industri som inte fått leveranser.

– Det här är något ingen varit med om tidigare. Visst har vi haft lågkonjunkturer och är det nån gång viktigt att jobba med tillväxt och utveckling så är det just då. Det är en sak när allt går bra, men i såna här lägen krävs nytänk och satsningar och det tåget vill Degerfors vara med på. Överlevnadsinstinkten väcks till liv och den finns i Degerfors näringsliv.

Distansering

Room-Östberg talar om besöksnäringen som lokalt gynnats av närturism, med många fler besökare på exempelvis Berget, golfbanan, i Fasaskogen och andra naturarenor. Strategerna kommer även in på distansering som tvingat fram mer digitalisering vad gäller möten, vilket de hoppas håller i sig även framöver med tanke på intjänad restid samt miljöaspekten. I det ser de också samarbetet med kommunikatören som en viktig bit.

Jörgensen tror att den yngre generationen, som ofta kallas den digitala generationen, nu ligger i framkant:

– De lever redan i den digitala världen och de är framtidens entreprenörer och vi kommer nog få se många nya företagstyper och verksamheter framöver. Det känns spännande att få vara en del i det arbetet.

Nytänk kommer behövas för framtidens jobb och det märks redan hos företagen, enligt Britt-Marie Room-Östberg och Einar Jörgensen, Degerfors kommun.
Nytänk kommer behövas för framtidens jobb och det märks redan hos företagen, enligt Britt-Marie Room-Östberg och Einar Jörgensen, Degerfors kommun. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Britt-Marie Room-ÖstbergDegerforsEinar JörgensenNäringslivTeresa ZetterbladTillväxtenheten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.