Hoppa till huvudinnehållet

SM-brons till Anton Eriksson Therus

Publicerad:
Anton Eriksson Therus, till höger, gjorde ännu en bra tävling när rallycrossens SM avslutades i Arvika. På sin hemmabana tog han brons i både tävlingen och i totalen.
Anton Eriksson Therus, till höger, gjorde ännu en bra tävling när rallycrossens SM avslutades i Arvika. På sin hemmabana tog han brons i både tävlingen och i totalen. Foto: Qnigan

I helgen avslutades rallycross-SM i Arvika. Efter en riktigt spännande semifinal kunde Anton Eriksson Therus sluta trea i finalen och därmed ta sin första medalj i SM-totalen.

– Det känns jättebra, det var på håret kan man säga, säger han.

Inför semifinalen hade Karlskogaföraren, som tävlar för Arvika, gjort ett bra kval. Totalt låg han då fyra i själva deltävlingen och hade flera förare att slåss om tredjeplatsen i totalen med.

– Vi var fyra stycken som det bara skiljde fyra poäng mellan, så det var väldigt tajt, säger Eriksson Therus.

– Väl i semifinalen mötte jag han som låg precis en poäng ifrån. Det var väldigt viktigt att det skulle gå bra där.

Länge låg Eriksson Therus tvåa i semifinalen, men efter en stark körning, där erfarenhet av banan visade sig vara viktigt, kunde han köra in som segrare av semifinalen.

– Jag låg tvåa länge, men han fick punktering på tredje varvet tror jag, så då kunde jag köra om honom och vinna semifinalen.

Nådde målet

Vinsten i semifinalen gjorde att Eriksson Therus mål, att ta en medaljplats i SM-totalen, var uppnått. Men det var lite för långt upp till första- och andraplatsen.

– Det var klart efter semin. Jag hade chansen innan helgen att ta en första- eller andraplats, men då hade ettan och tvåan behövt hamna väldigt långt bak, säger Eriksson Therus.

Förarna som låg etta och tvåa i totalen körde dock bra de också och var i slutändan de som vann finalen.

Körningen under helgen var Eriksson Therus nöjd med, och såklart även med slutplaceringen. Totalt deltog över 50 startande under säsongen och han hamnade på pallen under alla tävlingshelger.

– Det kändes bra. Jag kände väl att jag kunde hitta bra fart jämfört med andra som inte har kört i Arvika lika mycket. Det är en av de svåraste banorna i Sverige. Det är små marginaler som kan straffa sig, säger han.

Förutom pokalen för deltävlingens tredjeplats fick Eriksson Therus alltså även en medalj för SM-bronset i totalställningen.

I och med detta fick han avsluta den lite speciella och korta tävlingssäsongen på bästa sätt.

– Riktigt kul. Den vanliga rallycrossen är slut nu. Jag har en fundering på att åka en till sprinttävling där man åker en och en, men vi får se.

Först måste bilen tittas till, för att se så att den ser bra ut med slitage och så vidare.

Siktar på guld

Och annars är det siktet inställt mot nästa säsong som gäller för Eriksson Therus.

– Då ska vi verkligen försöka se till att uppdatera bilen. Bilen är ju väldigt bra, men det finns grejer att förbättra. Jag siktar på guld. Jag har ju ett brons nu och då vill man upp ett snäpp. Jag har ett snäpp kvar.

För att nå målet finns det redan nu en ganska tydlig bild av vad det är som kan förbättras ännu mer. Eftersom kvalplaceringarna ger poäng i totalen också kan de visa sig bli minst lika viktiga.

– Det jag tappade mycket i år var faktiskt den deltävlingen jag vann. Jag fick inga poäng i kvalet så där tappade jag väldigt mycket poäng för att hänga med.

Anton Eriksson Therus i sin BMW E36 318.
Anton Eriksson Therus i sin BMW E36 318. Foto: Qnigan

Artikeltaggar

Anton Eriksson TherusArvikaRallycross

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.