Hoppa till huvudinnehållet

Reufs utmaning: cykla till Bosnien

Publicerad:
Reuf Jahic, som under många år var starkt förknippad med Ängebäcks fotbollslag, brinner numera för cykling.
Reuf Jahic, som under många år var starkt förknippad med Ängebäcks fotbollslag, brinner numera för cykling. Foto: Tomas Nilsson

Förra våren började han cykla som motion. För att komma tillrätta med en ohälsosam vikt.

– Fyra kilometer. Jag blev totalt slut. Det kändes som om jag skulle dö, säger Reuf Jahic.

Under lördagen ska han köra Cykelvasan. Nästa år är siktet inställt på Vätternrundan. Och därefter på att cykla 230 mil till Bosnien.

För ungefär ett år sedan skrev vi om den stora viktnedgång som Reuf Jahic klarat av: från 156 kilo till under 100.

Då berättade han om hur mycket cyklingen betytt. Den har sedan dess fått en allt större plats i hans liv.

5 700 km – i år

– När jag började cykla satte jag upp ett högt mål, att köra 500 kilometer per år. Om jag klarade det skulle jag vara supersupernöjd.

Det blev mycket mer redan förra året. Ungefär 2 000 kilometer. I år har det exploderat.

– Titta här, säger han och tar fram telefonen.

Drygt 5 700 kilometer under 2020.

"Jag mår så väldigt mycket bättre när jag lever ett sunt och hälsosamt liv", säger Reuf Jahic.
"Jag mår så väldigt mycket bättre när jag lever ett sunt och hälsosamt liv", säger Reuf Jahic.

Efterhand som hans låga började brinna allt mer för cyklingen drömde han om att köra långlopp.

Och den här helgen är det dags för Cykelvasan.

– På grund av coronapandemin går det inte att cykla i Dalarna. I stället får det bli här på hemmaplan.

En utmaning över drygt nio mil.

– Tiden är inte det väsentliga. Det som betyder något för mig är att fullfölja loppet.

Drömmen om att cykla Vätternrundan fanns med redan tills i år. Nu får det i stället bli nästa års stora utmaning, eller rättare sagt: nästa års första stora utmaning.

Mer än 30 mil är förstås ett riktigt kraftprov.

– Det är viktigt att vara ödmjuk och ha respekt för vad som väntar. Jag siktar på att vara så väl förberedd som möjligt och göra mitt bästa för att klara av det på ett så bra som det bara går.

Verklighet av dröm

Därefter, mot senare delen av sommaren 2021, är det så dags för det som från början bara var en dröm som verkade långt, långt borta men som han nu ska göra verklighet av.

– Jag ska cykla till Bosnien. Det är 230 mil. Jag har en gammal kompis i Tyskland som kört hemifrån sig i Oberhausen, i nordvästra Tyskland, och ner till Bosnien. Om vi har semester samtidigt ska vi cykla tillsammans. Annars kör jag på egen hand.

– Det är samma sak där som med Cykelvasan och Vätternrundan. Det viktigaste är att klara av det, inte hur fort jag kan köra. Jag räknar med att det ska ta bortåt två veckor. Om jag hittar något intressant eller fint som jag vill se mer av på vägen ska jag ta mig den tiden. Det ska bli ett äventyr. Det ska även bli väldigt spännande att se om jag kan göra verklighet av det som för många kan tyckas vara en orealistisk dröm.

Reuf Jahic är en person som aldrig tvekar om att ge sitt yttersta. Oavsett vad det handlar om.
Reuf Jahic är en person som aldrig tvekar om att ge sitt yttersta. Oavsett vad det handlar om.

Han ser sig själv som en tävlingsmänniska. Så det som från början "bara" var motion, ett sätt att må bra, har blivit mycket mer.

– Jag vill bli bättre och bättre och ta mig an större och större utmaningar.

Livsförändring

Om han sagt för tre år sedan att han planerade att köra Cykelvasan, Vätternrundan och 230 mil till Bosnien hade alla trott att han fått solsting. För då var han så långt ifrån toppform som gick att komma.

– Jag hade spelat fotboll under stora delar av mitt liv men under några år hade jag bara ätit och druckit, alldeles för mycket och alldeles för ofta. Ju mer jag gick upp i vikt desto mer tog det emot att motionera. Det hade samtidigt varit för stor risk för skador om jag börjat springa eller försöka mig på fotboll igen. Så på så sätt blev jag bara större och större när jag levde ohälsosamt på alla sätt.

Jag mår mycket bättre av att dricka vatten.

Han insåg att om han inte förändrade sitt liv skulle risken vara stor att han inom kort drabbades av välfärdssjukdomar som högt blodtryck eller diabetes. I värsta fall båda.

– Det var ohållbart att fortsätta som jag levde. Nu har jag fått ett helt nytt liv, ett mycket bättre liv. Jag känner mig pånyttfödd. Och är tacksam över att jag har fått toppvärden igen. Som i yngre dagar.

– Nu väger jag mellan 93 och 96 kilo. Jag har ingen ambition att gå ner mer i vikt utan ligga där jag är nu. Jag kan unna mig pizza ibland. Och choklad. Jag älskar choklad. Men inte alls lika ofta eller lika mycket som tidigare. Alkohol, öl och vin var det som jag framför allt drack, har jag helt slutat med. Jag mår mycket bättre av att dricka vatten.

"Det är viktigt att passa på och njuta av den underbara naturen och inte bara köra ner huvudet och satsa på att cykla så snabbt som möjligt", säger Jahic.
"Det är viktigt att passa på och njuta av den underbara naturen och inte bara köra ner huvudet och satsa på att cykla så snabbt som möjligt", säger Jahic.

Under vinterhalvåret använder han sitt friskvårdsbidrag från jobbet för att träna på gym. Annars är det cykling som är hans träningsform. Och en viktig del av hans liv, är ingen överdrift att påstå.

– Jag har under alla mina cykelturer upptäckt vilket trevligt folk cyklister är. Så hjälpsamma och omtänksamma. När jag fått fel på cykeln är det alltid någon som stannat till och hjälpt mig. Naturligtvis gör jag samma sak om jag ser någon som står efter vägen och har problem. Det är en fin mentalitet som jag sätter värde på, att hjälpa andra och hålla ihop. Det går alltid först.

Fotbollen

Intresset för fotboll finns kvar. Som till exempel: i lördags hade han cyklat hemifrån Degerfors och syntes vid Nobelstadion där KB Karlskoga spelade fotboll, och ett par dagar senare dök han upp vid Stråvallen och följde Karlskoga SK.

– Efter alla år då jag kämpade i Ängebäck BK och jobbade för andra vill jag nu satsa på mig själv, på mitt liv och min hälsa.

Jahic var en av grundarna till Degerforsklubben som tog sig ända upp i division 4 innan spelarbrist gjorde att ÄBK valde att dra sig ur serien. I år kom inte ens laget till start i division 6.

Känner sig yngre

– Jag vill bli gammal och vara frisk då. Om det ska bli verklighet vet jag att jag måste ta hand om mig på bästa sätt. Jag råder alla som är på väg att få högt blodtryck eller känner att de skulle må bättre av att gå ner lite i vikt att börja cykla. Det är en väldigt skonsam träningsform. Det behöver i början inte vara långt. Det behöver definitivt inte gå fort. Varje tramptag du tar är ett steg i rätt riktning och mycket bättre än att sitta hemma i soffan och titta på tv.

– Jag har passerat 50. Jag känner mig mycket yngre. Kanske 15 år yngre. Jag känner mig väldigt mycket yngre än jag gjorde för bara några år sedan. Det är det absolut viktigaste, att få vara frisk och må bra. Det är sedan en bonus att till exempel köra Cykelvasan eller Vätternrundan eller till mamma i Bosnien, även om det är sådant som motiverar och inspirerar mig.

Artikeltaggar

CyklingReuf Jahic

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.