Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Branässäsong utan afterski och nattklubb

Publicerad:
Anders Kjällström, vd Branäs.
Anders Kjällström, vd Branäs. Foto: Aron Eriksson

Coronapandemin sätter spår i det mesta som gäller turism, resor och aktiviteter. Och det gäller inte minst inom skidturismen där Branäs nu vidtar sina mått och steg inför nästa säsong. Bland annat blir det ingen afterski och inte heller väntas något nattklubbsliv.

– Vi tror inte att nästa säsong kommer att bli som en vanlig säsong och det planerar vi inte inför heller. Däremot tror jag att vi kommer att ha många gäster. Bokningsläget för Branäs är bättre än förra året vid samma tid, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Anläggningen fick känna på coronaläget redan innan förra säsongen lite abrupt fick avbrytas på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bland annat drog tillbaka bufféservering och man följde riktlinjer om distansering, bland mycket annat.

– Vi utgår från att vi kommer ha öppet, att det kommer folk och att det blir snö. Men det är naturligtvis vissa saker som kommer att förändras. Bland annat vet vi att vi inte kommer att ha afterski. Vi har haft nattklubb på lördagar, men det kommer vi heller inte att ha, säger Anders Kjällström.

Vacklar branschen på grund av coronan?

– Alla har ju fått en jättesmäll av det här, alla har ju gått dåligt på grund av coronan. Det har påverkat resultat och investeringsförmåga. Branschen vacklar väl inte, det ska jag inte påstå.

Påverkar den stängda gränsen mot Norge?

– Nej, det gör den inte. Det är norska stugägare på många ställen, men det är inte så många norska gäster. Vi har en del danska gäster och de får komma in, men den största andelen är svenska hos oss, säger Anders Kjällström.

Branäs bygger ett antal nya liftar, så att man komma ut i backar på andra sätt och det minskar på köerna. Det blir ett nytt skidområde i södra delen av Mattesdalen och en ny lift till storbacken, som alternativ till gondolen.

– Sedan kan det förstås bli kö till restauranger, men där har vi redan haft att man kan beställa mat via en app i telefonen. Vi har även tidigare haft utkörning av pizza och andra maträtter. På de flesta boenden kan man laga mat i riktiga kök också.

Ingen afterski, vad ska skidåkarna göra istället då?

– Alltså, afterski är inte så stor för oss egentligen. Vi är en familjeanläggning. Av 10 000 gäster så kanske 250 går på afterski. Man kommer hit för att umgås med familjen. "Snö och tillsammans" är de stora sakerna, avslutar Anders Kjällström.

Artikeltaggar

AlpintAnders KjällströmBranäsBranäsgruppenNyheterTorsby kommunTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.