Hoppa till huvudinnehållet

Svenskt rekord med världsrekordglans

Publicerad:
Åke Svenssons framgångsrika framfart fortsätter.
Åke Svenssons framgångsrika framfart fortsätter. Foto: BK Fjädern

Åke Svensson, som tävlar för Karlskogaklubben BK Fjädern, slog till igen i helgen då han tog sitt sjunde svenska rekord sedan utomhustävlingarna började i slutet av juni. Hans slutresultat på 663 poäng är fantastiskt om man jämför med det gällande världsrekordet på 659 poäng i klassen Barebow, tavla utomhus, som slogs i USA under sommaren.

Varför är det då inte Åke som har världsrekordet? Detta beror på att tävlingen måste ha världsrekordstatus. Linköpings SKF som arrangerade hade inte ansökt om denna sanktion på grund av pandemins deltagarbegränsningar.

Åke hade som sitt stora mål i år att upprepa de senaste årens SM-guld i Barebowklassen men mästerskapet blev inställt. Då han gillar att tävla så fanns det nu bara ett fåtal tävlingar att sikta in sig på som föreningar vågade och ville arrangera. Som tidigare har rapporterats började hans utomhustävlande i Söderköping där det blev tre svenska rekord på 900-ronden. Hans andra tävlingsstart blev i Oskarshamn den 13 juli där ytterligare ett svenskt rekord lades till samlingarna. Nu blev det 657 poäng på Barebowklassens avstånd 50 meter efter 72 skjutna pilar i ronden 70/50.

Åke fick därefter vänta till dubbelhelgen i Hudiksvall, 8–9 augusti som erbjöd ett mastigt program med 1440-ronden (144 pilar) på lördagen och 70/50-ronden (72 pilar) på söndagen. Hans avsikt var att ställa upp i Barebow-klassen men då han var ensam anmäld i klassen bytte han till sin ”reservklass” Instinktiv som är ett mellanting mellan Barebow och Långbåge. Efter klassbytet hade han nu bara en vecka på sig att finslipa tekniken med bågen i denna klass.

Började med rekord

Lördagens tävling började med att han slog ytterligare ett svenskt rekord, 320 poäng på det längsta avståndet 40 meter. Vid nästa avstånd 30 meter kom han i bryderier då det hade börjat blåsa. Skulle han byta till de mer vindkänsliga pilarna som han skjutit in sig med på Varpaplan i Karlskoga eller behålla de han använt på 40 meter? Han valde att byta för att slippa sikta drygt en halvmeter under tian.

Trots att vinden drev pilarna från mitten blev det ett nytt distriktsrekord men han tappade mark till sin värste motståndare Lennart Carlsson från Sundsvall. Efter bytet från 122 centimeter-tavlan till 80 centimeter-tavlan på avståndet så tappade han ytterligare poäng till Lennart. Tävlingen avslutades med ett nytt distriktsrekord för Åke på 20 meter samt ett sammanlagt distriktsrekord för ronden. Lennart segrade med Åke på andra plats.

Unik i Sverige

Åke var inställd på att åter visa vad han går för under söndagen och vilken revansch det blev med ett nytt svenskt rekord med 657 poäng i Elitens Instinktivklass! Åke är nu den ende bågskytten i Sverige som innehar svenska rekord i tre olika tävlingsklasser samtidigt i en tävlingsrond, Långbåge, Barebow och Instinktiv.

Under den gångna helgen var det dags för Åke att starta i en ny 70/50-rond i Linköping, men nu åter i sin bästa klass Barebow. Han hade tränat ihärdigt och ställde upp i tävlingen med gott självförtroende. Målsättningen var att höja sitt drygt en månad gamla rekord. Han blev inte besviken för när sista pilen hade avlossats löd det nya svenska rekordet på 663 poäng.

Sammanfattningsvis måste det tilläggas att det måste vara ett rekord utöver det vanliga att under fem tävlingsstarter på kort tid producera sju svenska rekord i två olika tävlingsklasser.

Säsongen är dock inte slut än. Om drygt en vecka är det en ny tävling för Åke Svensson från Karlskoga.

Artikeltaggar

Åke SvenssonBågskytteBK Fjädern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.