Hoppa till huvudinnehållet

Chans att tycka till om framtida boende

Publicerad:
Sjönära eller centralt, boende som möjliggör ett aktivt friluftsliv - det är faktorer man kan ta ställning till i enkäten om vilket boende man vill ha i Degerfors i framtiden.
Sjönära eller centralt, boende som möjliggör ett aktivt friluftsliv - det är faktorer man kan ta ställning till i enkäten om vilket boende man vill ha i Degerfors i framtiden. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hur vill man att framtidens bostäder i Degerfors ska se ut och var vill man bo? Det är frågor man söker svar på i en pågående marknadsundersökning.

Degerforsbyggen och Degerfors kommun har tillsammans gått ut med en bostadsmarknadsenkät till allmänheten som kan vara med och påverka hur det framtida Degerfors ska se ut och vilken typ av bostäder det ska satsas på.

I enkäten som är webbaserad kan man välja att vara anonym, eller delta med namn och då ha chans att vinna presentkort.

Inriktning

– Vem som helst kan fylla i den, även de som kan tänka sig att flytta hit kan fylla i om de är intresserade av hyres-, bostads- eller äganderätter eller tomter. Vi är nyfikna på att få se vad folk önskar, säger Rickard Erhard, vd på Degerforsbyggen och fortsätter:

– Enkäten ska ligga till grund för när vi funderar på vilken strategisk inriktning vi ska ha, vilka objekt kommunens befolkning eller en potentiell befolkning vill ha. Ju mer data desto bättre träffsäkerhet blir det då vi analyserar den.

Till sin hjälp har man tagit in ett undersökningsföretag, som sammanställer svaren och utfallet.

- I enkäten finns lite riktade frågor om vad man önskar och vill ha närhet till, standard som trafik, naturområden, sjönära lägenheter eller markplan, eller om man vill bo på gård på landet, säger Erhard och tillägger:

– För det är också intressant att se vad folk som pendlar till kommunen skulle vilja ha för att flytta hit.

Avgörande faktorer

Frågorna att svara på handlar bland annat om hur viktigt det är att boendet har moderna vitvaror i köket, centraldammsugare, inglasad balkong, eget garage, närhet till centrum eller busshållplats. Där finns även frågor om vilka faktorer som är viktigast för att man ska vara nöjd, exempelvis trygghet och säkerhet eller att där är miljövänligt. Man får betygsätta faktorer som är viktiga ur prisvärdhetsperspektiv. Man kan namnge en ännu obebyggd plats inom kommunen som man tror skulle vara attraktiv för ett framtida boende och så vidare.

Enkäten har funnits ute i sommar och gör så ännu någon vecka. Hittills har man lite mer än 200 enkätsvar, vilket Erhard tycker är bra men han hoppas på fler.

En marknadsundersökning om  framtidens boende pågår nu i Degerforsbyggen och Degerfors kommuns regi.
En marknadsundersökning om framtidens boende pågår nu i Degerforsbyggen och Degerfors kommuns regi. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsbyggenEnkätNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.