Hoppa till huvudinnehållet

Får inte bli en klassfråga

Publicerad:
Insändarskribenterna förespråkar gratis TBE-vaccin upp till 19 år. Foto: Erlend

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är viktigt att vaccinera sig mot TBE, säger länets smittskyddsläkare Gunlög Rasmusson till länets massmedia den 10 augusti.

Det håller Vänsterpartiet med om. Den fästingburna sjukdomen TBE orsakar hjärninflammation och kan ge både allvarliga och bestående men. Skador som kan vara mycket farliga, framför allt för barn.

Vaccineringen för barn kostar mellan 250 – 350 kr /dos. För familjer med två-tre barn eller där inkomsten är låg kan det vara svårt att betala för det första årets tre sprutor.

I vårt län ska det inte vara en klassfråga att kunna skydda sitt barn mot sjukdomar. Därför anser vi det vara extra viktigt att skydda barnen som ofta leker och vistas i miljöer med mycket vegetation.

Vi anser att vården ska vara jämlik. Vänsterpartiet har i vår budget avsatt pengar för att införa gratis TBE-vaccinering till barn upp till 19 år. Att satsa och lägga mer fokus på att förebygga svåra sjukdomar är bättre än att bota symptomen i efterhand.

Vi uppmanar de styrande i region Örebro län, framförallt Socialdemokraterna, att lyssna på smittskyddsläkarens uppmaning och göra TBE-vaccin avgiftsfritt för alla barn.

Jihad Menhem, (V) oppositionsråd Region Örebro län

Anneli Mylly, (V) ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

Artikeltaggar

ÅsikterGunlög RasmussenInsändareJihad MenhemRegion Örebro länTBE