Hoppa till huvudinnehållet

Kulorna fortsätter rulla

Publicerad:
Det är många som har samlats för att spela boule under tisdagen. Margareta Andersson kastar iväg sitt klot. Foto: Kajsa Juslin

Den 7 augusti föddes Bouleföreningen Näset. Några företagsamma spelare fann på råd när Corona satte stopp för boulespelet i Karlskogakorpens regi.

Mellan 35 och 40 personer är det som träffas på tisdagar och onsdagar för att spela tillsammans. Eftersom det är så många intresserade så behövs två speldagar för att alla lagen ska kunna mötas. Åtta lag spelar samtidigt på fyra banor.

Tog över

Föreningens kassör Rolf Karlsson känner sig lite som en pappa för boulebanorna och när Korpen fick ekonomiska problem tog han upp föreningsförslaget med sina spelande vänner. Nu har de en tillfällig styrelse, så kallad interimsstyrelse.

Styrelsen i Bouleföreningen Näset: Ann-Kristin Mester, Stig Hasselgren, Rolf Karlsson, Lauri Rujaniemi och Jan-Olof Wicktorsson.
Styrelsen i Bouleföreningen Näset: Ann-Kristin Mester, Stig Hasselgren, Rolf Karlsson, Lauri Rujaniemi och Jan-Olof Wicktorsson. Foto: Kajsa Juslin

– Vi är en grupp som har drivit boulen i många år i Korpens regi så det var Jan-Olof, Ann-Kristin och jag som tog oss an uppdraget att bilda en ny förening. Vi har skrivit stadgar och fixat allt det praktiska runt och den 7 augusti var det dags för möte och föreningen bildades.

Styrelsen består av Jan-Olof Wicktorsson ordförande, Ann-Kristin Mester sekreterare, Lauri Rajaniemi dataansvarig, Rolf Karlsson kassör och Stig Hasselgren ledamot och ansvarig för inomhusboulen på vinterhalvåret.

– Vi har gjort upp med konkursförvaltaren när det gäller Korpen, och har tagit över allt material som tillhörde boulen.

Färre lag

Vårsäsongen lockade bara 16 lag mot förra årets 28. Det var många som inte vågade vara med denna säsong på grund av pandemin.

Erik Svensson gör en coronahälsning med motståndaren Barbro Sten.
Erik Svensson gör en coronahälsning med motståndaren Barbro Sten. Foto: Kajsa Juslin

– Man gick ju ut med att 70+ inte skulle vara ute knappt, men att vara ute i naturen är ju det bästa man kan göra. Vi kände nästan att det var brottsligt att gå ut där i början, berättar Rolf Karlsson kassör i föreningen.

Det är 13 år sedan Rolf själv började spela boule. Då låg boulebanorna där utegymmet vid Näset är idag, men de fungerade inte så bra.

– Kommunen gjorde två nya banor som inte gick att spela på för de hade fyllt dem med sjösand. När vi kastade ploppade det till och kulorna försvann, skrattar han.

Pengarna hos kommunen var slut så några nya var inte att tänka på, berättar Rolf vidare.

– Jag gjorde en kostnadsberäkning för nya banor. Behovet var sex stycken och det skulle kosta cirka 380 000.

Sökte sponsorer

Rolf började jobba för att hitta sponsorer.

Barbro Sten spelar boule.
Barbro Sten spelar boule. Foto: Kajsa Juslin

– Kommunen kunde hjälpa till med en liten del av pengarna och vi fick grus via dem. Vi lyckades få tag i sponsorer så att de nya banorna kunde fixas, och allt gjorde vi ideellt.

Det har hunnit gå tolv år sedan verksamheten på de nya banorna startade och intresset är fortfarande enormt stort.

Nu spelar lagen vidare och önskar att coronapandemin försvinner så allt blir som innan.

Höstens serie startar i oktober inomhus i Skrantahuset.

– I dagsläget vet vi ju inte hur corona kommer att påverka det hela och hur många som vågar vara med. Vi ska ta reda på Folkhälsomyndighetens råd.

Avslutningsvis tillägger Rolf att man hoppas att alla ska våga sig tillbaka nästa vår när utomhussäsongen drar igång igen.

Artikeltaggar

BouleBouleföreningen NäsetKarlskogaNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.