Hoppa till huvudinnehållet

Folktandvården återupptar tandvård för riskgrupper

Publicerad:
Foto: Tore Meek

Under våren ställde Folktandvården Region Örebro län in viss tandvård för riskgrupper, dett på grund av pandemin. Nu har man fattat ett nytt beslut.

På grund av coronapandemin beslöt Folktandvården i samråd med smittskyddsenheten i våras att inte kalla in riskgruppspatienter. Den tandvård som sköts upp var så kallad revisionstandvård, till exempel vanliga undersökningar, tandhygienistbehandling och vissa kontroller.

Eftersom smittspridningen just nu bedöms som låg i Sverige återupptar Folktandvården den typen av tandvård.

Patienter vars tider har skjutits upp på grund av att dom tillhör en riskgrupp kommer att bli uppringda och erbjudna en tid under hösten. De patienter som bedöms ha störst tandvårdsbehov kommer att kontaktas först.

Lokala anpassningar

Patienter som behöver akuttandvård eller har andra besvär från munnen som inte kan vänta, uppmanas att kontakta sin klinik direkt.

Folktandvårdens kliniker har gjort lokala anpassningar. Till exempel kan riskgruppspatienter bokas när det är få andra patienter på kliniken. Patienter kan också hämtas utanför dörren till kliniken och får då gå direkt in på behandlingsrummet. För att inte behöva vänta i receptionen erbjuds patienterna att betala med faktura. Behövs en ny tid bokas den på behandlingsrummet istället för i receptionen.

"När vi ringer patienterna uppmanar vi dom att försöka undvika att åka kollektivt till sitt tandvårdbesök och istället hitta andra färdsätt" säger Ola Fernberg, tandvårdsdirektör Folktandvården Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Uppsökande verksamhet

Folktandvårdens folkhälsoenhet kommer också att återuppta sin uppsökande verksamhet. Folkhälsoenhetens uppdrag är att utföra munhälsobedömningar på personer som fått beslut om Nödvändig tandvård, det är ett tandvårdsstöd som gäller personer som har ett långvarigt och stort omvårdnadsbehov.

"Vi kommer att säkerställa med enhetschefen på varje boende hur situationen ser ut innan vi startar med munhälsobedömningar" säger Linnéa Ryman, verksamhetschef Folktandvårdens folkhälsoenhet, i pressmeddelandet.

De anpassningar som Folktandvården har gjort för att kunna ta emot patienter från riskgrupper är avstämda med smittskyddsenheten inom Region Örebro län.

Artikeltaggar

FolktandvårdenÖrebro länRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.