Svallande känslor vid höstens första fullmäktige

Politik
PUBLICERAD:
Kommunfullmäktige i Karlskoga öppnade åter upp dörrarna efter sommaruppehållet. Åter var glädjande nog även en fullsatt salong då alla ledamöter var på plats efter tidigare coronarestriktioner.
Foto: Roger Gleisner
Efter vårens coronaanpassade fullmäktigesammanträden med halv styrka i Karlskoga bjöd höstsäsongens första på fullt hus.
Det verkade också som att många saknat forumet då diskussionerna både drog ut på tiden och på flera håll skapade fler frågor än vad de gav svar.

Kvällen hamnade framför allt om tre "elefanter i rummet" i form av känsliga punkter och I fokus under första halvan av kvällen hamnade en politiker som inte ens sitter med i fullmäktige. Gymnasienämndens ordförande, Jonas Bergman Wallin, hade fått en interpellation från Socialdemokraternas Matz Ericzon rörande busskort till elever. Bergman Wallin hade ett långt inledande svar där han fokuserade på att utbildningskvaliteten måste stå i fokus.

– Jag anser att de pengarna vi blivit tilldelade i gymnasienämnden skall gå till att ge våra elever en så bra utbildning som möjligt. Jag ifrågasätter att vi ska vara generösare i busskortsfrågan än vad lagstiftningskravet specificerar.

Daniel Ekelund (MP) föreslog att kommunen ska få något som liknar ett företagskort med ett maxbelopp, som alternativ till dagens skolkort, medan Martin Hårsmar (M) ansåg att många elever borde klara av att cykla till skolan.

Debatten pågick i inte mindre än en timme och slukade hela utrymmet innan den alltid lika efterlängtade fikapausen. När ordförande Anna Ragén (M) konstaterade att talarlistan var tom var det med lättnad i rösten.

Långkörare

Efter fikapausen var det motionen om att avskaffa minutstyrning, författad av Ida Edström (S) och Maria Nyberg (V), som blev en långkörare.

– Det känns som den här frågan kan skapa en lång debatt, sade kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M) medan han tog det inledande ordet. En känsla som visade sig vara helt korrekt då diskussionen pågick i Inte mindre än 80 minuter innan ett beslut kunde fattas.

– Jag är besviken på svaret på motionen då jag anser det vara motsägelsefullt, sade Edström och fortsatte:

– Det finns inget underlag till varför ett nytt arbetssätt skulle kosta tiotals miljoner, som det höftats fram.

Kontentan av frågan blev att svaret från kommunstyrelsen var för luddigt, och baserats på en bristfällig grund, vilket ledde till att majoriteten av ledamöterna på båda sidor röstade för en återremiss. Dock kunde man inte ens när diskussionen var klar gå till beslut då definitionen av vad en återremiss egentligen skulle bygga på ansågs oklar.

Intensivt

Efter en ajournering lyckades man slutligen formulera en motivering som låg till grund för den återremiss som kunde röstas igenom.

Kvällens hetaste debatt kom dock när motionen om ungdomsfullmäktige drog i gång då en mycket intensiv Martin Hårsmar tog ordet.

– Det är beklämmande att ett parti som suttit vid makten i 99 år inte lyckats författa en motion i frågan förrän de hamnade i opposition.

Motionen fick inte heller något gehör, med hänvisning till det arbete som redan pågår i kommunen.

Avtackning

Bland övriga beslut kan nämnas att samhällsbyggnadsnämnden fick ytterligare 3,2 miljoner kronor för att färdigställa de nya allvädersbanorna på Nobelstadion. Ett annat beslut där alla var överens var att införa allmänhetens frågestund i fullmäktige, med start i november, och långbänken till motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden såg sitt slut när den utredning som genomförts fick gehör om att inte föranleda ytterligare åtgärder.

De sista punkterna bordlades, på grund av tidsbrist, och kvällen avslutades med en avtackning av Peter Wiklund som efter närmare 30 år som ledamot i fullmäktige nu valt att tacka för sig.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.