Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström (C) om regementet: "Nu är vi en bra bit på väg"

Publicerad:
De värmländska riksdagsledamöterna Daniel Bäckström (C) och Pål Jonson (M) framhåller Kristinehamns strategiska läge för ett artilleriregemente. Bilden är ett montage. Foto: Riksdagen

En ny etablering av ett artilleriregemente i Kristinehamn är viktigt ur en strategisk synpunkt. Det menar båda de värmländska riksdagspolitikerna Daniel Bäckström (C) och Pål Jonson (M).

– Vi behöver få till en utökad artilleriverksamhet i södra Sverige, säger Bäckström.

Enligt uppgifter till DN har regeringen enats med Centerpartiet och Liberalerna om en försvarsuppgörelse som kommer leda till 13 miljarder extra till försvaret – och ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn.

– Det känns bra att det närmar sig ett läge där vi kan lägga fram en proposition, säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot från Säffle och ledamot i försvarsutskottet.

– För min del har det här varit en huvudprioritering. Vi behöver en utökad artilleriverksamhet. I dag finns det i Boden, men det behövs i Värmland och i södra Sverige.

Uppgifter: det blir ett nytt regemente i Kristinehamn

Att gamla A9-området står där det står är en viktig förutsättning för att även ett nytt regemente ska kunna förläggas till Kristinehamn, enligt Bäckström.

– Det är klart att det är viktigt med artillerikompetensen och med tanke på Villingsbergs skjutfält i Karlskoga. Men det är viktigt inte minst strategiskt.

Pål Jonson (M), riksdagsledamot från Arvika och ordförande i försvarsutskottet framhåller närheten till Villingsbergs övningsfält i Karlskoga och Kristinehamns strategiska läge som viktiga argument för att ett nytt artilleriregemente ska förläggas på gamla A9-området.

– Tanken är att vi har bra övningsmöjligheter här. Det här är mycket bra, det är helt i linje med försvarsberedningen, säger han.

Oudin (M) om regementet: "Det här är så bra för Kristinehamn"

Nu kommer regeringen att presentera en proposition för försvarsbudgeten 2021-2025 och en plan för 2026-2030, enligt Bäckström.

– Planen är att det ska presenteras den 30 september, så det utgår vi ifrån. Sen ska det behandlas i riksdagen och så ska beslut tas innan jul, budgeten kommer ju gälla från de 1 januari.

– Det har krävts hårt arbete för att komma hit och det är klart att man gläds över att Bergslagens artilleriregementet lokaliseras i Bergslagen igen.

I ett pressmeddelande från regionen skriver man att "Region Värmland och Region Örebro län ser beskedet som en viktig milstolpe både för regional utveckling och för utvecklingen av ett starkare svenskt totalförsvar".

I samma pressmeddelande skickar Karlstads kommunstyrelseordförande Per-Samuel Nisser (M) med en grattishälsning till sina samarbetspartner.

Artikeltaggar

BodenCenterpartietDaniel BäckströmFörsvaretKarlskogaKristinehamnLiberalernaPål JonsonPolitikRegion Örebro länRegion VärmlandSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.