Hoppa till huvudinnehållet

Restaurangerna löser julborden på olika vis

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
På Bofors hotell tänker man ha julbord, men exakt hur upplägget blir kommer att vara osäkert in i det sista. På bilden syns Thomas Fellebro som är mat- och dryckesansvarig på hotellet.
På Bofors hotell tänker man ha julbord, men exakt hur upplägget blir kommer att vara osäkert in i det sista. På bilden syns Thomas Fellebro som är mat- och dryckesansvarig på hotellet. Foto: Kajsa Juslin

Catering, glesare mellan borden eller julbord à la carte. Karlskogas restauranger har hittat olika sätt att ordna julbord trots de begränsningar som pandemin innebär.

Frågan är hur stor efterfrågan på julbord blir i år, i coronapandemins skugga. Osäkerheten är ett bekymmer för alla de restauranger som har en viktig inkomstkälla i julborden.

Stefan Bardhamre på Restaurang Pärltuppen säger att det inte är helt bestämt hur man tänker göra med årets julbord.

– Men det lutar åt att vi bara tar emot stora sällskap från till exempel företag eller föreningar, som då får boka hela restaurangen. Det kommer inte att bli något julbord för mindre sällskap. Men vi kommer att erbjuda catering, så att vi levererar julmaten, påpekar han.

Ny idé

På Restaurang Strandkanten tar man tillfället i akt och genomför en idé som man hade redan inför förra julbordssäsongen: Ett à la carte-julbord.

– Vi kände att det var dags att göra det i år, med tanke på omständigheterna, säger Ulf Hjelm.

Det innebär att man inte serverar en traditionell julbordsbuffé. De sällskap som kommer till restaurangen får sätta sig till bords och bli serverade julmaten i flera omgångar.

– Det blir både traditionella rätter och andra rätter med olka julteman eller julsmaker. Man börjar med sill och potatis, för att sedan fortsätta med lite kallskuret, sedan går man på varmrätterna och sedan desserten för att avsluta med godis, kaffe och kanske avec, säger Ulf Hjelm.

Minskat antal platser

Dessutom kommer man att fortsatt ha ett minskt antal sittplatser.

– Vid ett normalt julbord har vi 110 sittplatser. Nu blir det 60-70 platser.

På Bofors hotell försöker man att hålla möjligheterna öppna, eftersom man i dagsläget inte vet vilka restriktioner som kommer att gälla i december.

– Vi har hela tiden noggrant följt utvecklingen och varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten, Miljö och hälsa på kommunen och polisen i de här ärendena, säger Göran Beck.

Som det ser ut nu tror han att man kommer att kunna erbjuda julbord till sina gäster i december.

Han konstaterar att bufféer faktist är tillåtet och har varit det hela tiden.

– Men det får inte uppstå köbildning så att man kommer för nära varandra.

Osäkerheten om vad som kommer att gälla är ett orosmoment. Ett lokalt smittutbrott skulle snabbt kunna ändra förutsättningarna för att kunna servera julbord.

Inte nattsvart

– Men min känsla är att vi kommer att ha julbord år, jag tror att det kommer att se annorlunda ut och att de kommer att vara färre än i fjol, men jag upplever att krögarna i Karlskoga är skickliga på att hantera situationen och att kunskapen är god, liksom kommunikationen med myndigheterna. Det är inte nattsvart, det finns ett ljus!

Normalt sett brukar julborden planeras ett år i förväg, men Göran Beck konstaterar att man i år förmodligen inte kommer att veta hur det blir förrän i november. Att inte veta frestar på.

– Det är omställningen och beredskapen för att hantera den som är energikrävande, säger han.

Artikeltaggar

Bofors HotellCoronavirusetKarlskogaKrogarNäringslivRestaurang PärltuppenRestaurang Strandkanten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.