Hoppa till huvudinnehållet

Största bortavinsten på 46 år för DIF

Publicerad:
Christoffer Wiktorsson gjorde säsongens första start när Umeå krossades och får beröm för insats. Den tidigare lagkaptenen ersatte Sebastian Ohlsson, som efter 18 raka starter tvingades avbryta uppvärmningen på grund av känning i en ljumske. Foto: Kjell Norlin

Måndagens 6–0 mot Umeå är Degerfors största seger på bortaplan sedan 1974, upplyser det värmländska fotbollsoraklet Svante Bernhard om.

— Oj jäklar, det var inte dåligt, säger Tobias Solberg, tränaren och klubbsymbolen som är född 1981.

Senast Degerfors gjorde sex mål på bortaplan i en seriematch var, enligt snabbt framtagen statistik av nämnde Svante Bernhard, den 8 september 2002.

Degerfors körde då över Karlslund med 6–2 i division 2 västra Svealand.

– Oj jäklar, den matchen minns jag ingenting av faktiskt. Men det kanske stämmer. Gjorde jag något?

Ja, det står här att en viss Tobias Solberg gjorde två på straff...

– Ja, nu minns jag... På Örnsro var det... Jag önskar jag kunde säga att det var bättre förr, men det var det ju inte, säger Solberg.

"Lång defilering"

Jani Väänänen (2), Mohammed Al Kantari och Mirza Durakovic gjorde övriga Degerforsmål i den matchen.

Senast DIF gjorde sex mål hemma i seriesammanhang var 6–1 mot Värnamo 2012 och segern mot Umeå var lagets största bortaseger i superettan sedan 4–0 i Boden under debutåret 2005.

– Det är häruppe i norr vi ska vara alltså, säger Solberg med ett skratt.

– Jösses vilket bra genomförande. Vi tog tag i det direkt och fick en tidig, rättvis ledning som vi kunde spela på. De hade några halvchanser, "Ismo" gjorde något bra ingripande i första. Men vi var giftiga framåt och andra blev ju bara en lång defilering.

Samtidigt som Solberg, av förklarliga skäl, hyllar sina spelare betonar han att han lider med Umeå.

Hemmalaget tvingades byta ut både Alexis Bbakka och Jens Stigedahl efter en otäck hopskallning precis innan Degerfors 3–0-mål.

– De hade fler spelare borta också, spelare som oväntat inte var med i truppen (delvis på grund av sjukdom enligt Dplays sändning). Men samtidigt är det sånt som händer. Jag är jäkligt imponerad över hur grabbarna åkte upp hit och löste uppgiften.

– Bertilsson gjorde tre mål och Axel var också hur bra som helst, tog sig runt hur mycket som helst. Spelarna flöt fram, vi hade några jättefina anfall och mål i andra.

Wiktorsson i elvan

Degerfors tvingades göra en sen förändring i startelvan. Sebastian Ohlsson avbröt, efter 18 raka starter, uppvärmningen på grund av känning i en ljumske.

In kom i stället Christoffer Wiktorsson, den tidigare lagkaptenen som därmed fick göra säsongens första start.

– Vi trodde att det skulle funka, men fick avbryta efter halva uppvärmningen. Han kunde inte utföra alla rörelser och då var det ingen idé att chansa. Christoffer kom in och gjorde en jättebra match trots att han inte har spelat fullt på länge. Det är tryggt att veta att man har sådana bra ersättare.

Linus Olsson, som är son till klubbprofilen Tomas "Hulån" Olsson, fick debutera i superettan med ett fyraminutersinhopp vilket gjorde måndagen ännu mer historisk för Degerfors IF.

Det enda negativa för serieledaren var att lagkaptenen Oliver Ekroth åkte på en frilägesutvisning i slutminuterna och därmed har en avstängning framför sig.

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonDegerfors IFFotbollSvante BernhardTobias SolbergUmeå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.