Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogatjejerna svenska juniormästare

Publicerad:
Bella Kanesved, Matilda Wåhlstedt och Maja Öijen ingick i det Örebrolag som i helgen vann junior-SM i softboll.
Bella Kanesved, Matilda Wåhlstedt och Maja Öijen ingick i det Örebrolag som i helgen vann junior-SM i softboll. Foto: Privat

Örebro Eagles, med tre Karlskogatjejer i laget, tog i helgen SM-guld för juniorer.

Såväl Bella Kanesved som Matilda Wåhlstedt och Maja Öijen har viktiga roller i Örebros lag som vann en dramatisk final mot Söder, mästarlag på seniorsidan i Sverige.

Efter att tidigt hamnat i underläge avgjorde Örebro matchen i den sista inningen, spelomgången, och vann med 7–6. Söder hade favoritskapet i finalen, bland annat efter att ha vunnit med stor marginal i gruppspelet mot Örebro.

Det blev kort tid för att ladda om inför finalen eftersom den sista gruppspelsmatchen mot Sundsvall förlängdes då den inte var avgjord efter sista ordinarie inning. Den uppgörelsen var avgörande för vilket lag som skulle få möta Söder i finalen.

Gruppspelet

I gruppspelet, i Enköping, hade Örebro spelat fem matcher och vunnit fyra.

Enköping besegrades först med 11–5.

Därefter blev Söder för svårt och Örebro tvingades inkassera en förlust med 1–8.

Örebrolaget kom snabbt tillbaka och fixade tre raka segrar: 18–1 mot Skellefteå, 11–6 mot Leksand och så avslutande 10–9 mot Sundsvall.

SM-guld i två sporter

För både Bella Kanesved och Maja Öijen var det andra året i rad som de tog SM-guld. I fjol blev de svenska mästare med Karlskoga Bats i U15-lag i baseboll som slog till med en skrällseger i finalen mot Sundbyberg.

Att bli svensk mästare i två olika sporter är förstås något mycket ovanligt, och en bekräftelse på de här spelarnas kvaliteter.

Matilda Wåhlstedt är ett år äldre än Bella och Maja och fanns därför inte med i fjolårets guldlag. Hon är i stället den första kvinnliga spelaren i elitserien i baseboll i "modern" tid.

Det finns en hel del likheter men även skillnader mellan baseboll och softboll.

När vi träffade Karlskogaspelarna inför JSM-slutspelet förklarade Maja Öijen skillnaderna så här:

– Det är större boll i softboll. Dessutom är planen mindre i softboll vilket gör att spelet går snabbare. En annan stor skillnad är att pitchern i softboll bara får kasta underarmskast.

Artikeltaggar

Bella KanesvedKarlskoga BatsMaja ÖijenMatilda WåhlstedtSoftboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.