Kan kosta valsegern

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Marken börjar gunga under den politiska majoriteten i Region Örebro län.

Det var inte bara undertecknad som tyckte att förra veckans beslut i regionfullmäktige var svagt. Nu går lokala partikollegor hos kristdemokraterna och centerpartiet ut och vädrar sitt missnöje med samarbetet på det regionala planet.

”Personligen tycker jag att det räcker nu och från min sida skulle jag gärna se att vi gick ur samarbetet och satte oss i opposition” säger kristdemokraten Anna Blomqvist.

Centerpartiets Inga-Lill Andersson anser inte att hennes kollegor lyssnar på kommunerna utanför Örebro.

Ansvariga politiker i Karlskoga och Degerfors arbetar på att bilda ett kommunförbund för att ta över driften av Karlskoga lasarett.

Rapporter om kaos på akuten på USÖ, nya uppgifter om tystnadskultur och att allt fler söker sig bort från Örebro bidrar till bilden av oordning. Och som vårdutbildad har du ju möjlighet att säga upp dig och leta reda på en bättre arbetsgivare.

Men den största skillnaden i debatten just nu är de starka protesterna mot neddragningen av jourlinjer på Lindesbergs lasarett. Invånarna rasar, sociala medier flödar över av upprörda kommentarer och det har till och med hållits en tyst minut.

Jag har tidigare framfört tanken att styret i Örebro inte oroat sig så mycket över att vi i de västra delarna, på ”fel” sida Kilsbergen, protesterar. Vi är trots allt en så liten del av röstunderlaget att inget parti riskerar att förlora sin majoritet på grund av hur vi röstar.

Men efter förra valet kunde socialdemokraterna i länet klamra sig fast vid makten enbart med hjälp av en allians med tidigare politiska motståndare. I Karlskoga förlorade partiet makten för första gången sedan allmän rösträtt infördes. I mina ögon var BB-frågan en stor del av förklaringen till de tappade rösterna.

Och det är här neddragningarna i Lindesberg blir riktigt intressanta. För om man lägger ihop de röstberättigade länsinvånarna (Valmyndighetens uppgifter per 2018-09-14) i Karlskoga, Degerfors, Laxå, Lindesberg, Hällefors, Nora, Ljusnarsberg och Lekeberg så är vi dryga 75 000. Det är ganska exakt en tredjedel av de 230 000 i Örebro län som har rätt att rösta. 75 000 människor som känner sig bortglömda och negligerade. Som inte längre tror på fagra ord om ”tre fungerande akutsjukhus”.

För en tid sedan ställde jag i ett annat sammanhang frågan vad centraliseringen får kosta.

När det gäller sjukvården i Region Örebro län känner jag att svaret mycket väl kan vara ”valsegern”.

Catarina Lindström