Gelleråsen blir start och mål för Midnattssolsrallyt

Motorsport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu är Midnattssolsrallyt tillbaka på klassisk mark. 2021 och 2022 kommer tävlingen att utgå från Gelleråsen. "Det blir bland annat varvlopp i ny tappning", säger Per Carlsson (Midnattssolsrallyt) och Richard Göransson (Gelleråsen Arena).
Foto: Midnattssolsrallyt
Midnattssolsrallyt, ett av Europas största historiska rallyn, är tillbaka på Gelleråsen. Tävlingen kommer att utgå från Karlskoga både 2021 och 2022.
– Vi är stolta och glada, säger Richard Göransson, vd och ägare för Gelleråsen Arena, i ett pressmeddelande.

I det andra Midnattssolsrallyt som kördes, 1951, var tävlingens första specialsträcka den numera klassiska Stadrasträckan norr om Gelleråsen.

Det kördes även varvlopp på Gelleråsenbanan under i stort sett varje upplaga mellan 1955 och 1964.

Nu är ett av Europas största största rallyn för historiska tävlingsbilar tillbaka på klassisk mark.

Gelleråsen Arena kommer att vara startplats, målplats och serviceplats för Midnattssolsrallyt både 2021 och 2022.

Nästa års upplaga kommer att köras 7–10 juli. De historiska varvloppen från perioden 1955–1964 kommer att återkomma i modern tappning både på onsdagen och på fredagen.

– Vi brinner för motorsport och därför är vi stolta och glada över att Midnattssolsrallyt har valt Gelleråsen både 2021 och 2022. Vi ska göra allt vi kan för att tävlingen ska bli en succé, säger Richard Göransson, vd och ägare för Gelleråsen Arena, i ett pressmeddelande.

Ring: "Det är fantastiskt"

Det moderna Midnattssolsrallyt har körts sedan 2006, med ett uppehåll 2020 på grund av covid-19.

– Vi har kunnat använda stora delar av arbetet vi lade ner inför 2020 års rally. Det gör att vi ligger långt fram både i planering och genomförande, inte minst tack vare ett stort engagemang från klubbar och tävlande, säger Philip von Mecklenburg från arrangörsklubben KAK i pressmeddelandet.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M), som har ett förflutet som racerförare, har kört sex Midnattssolsrallyt sex gånger.

– Midnattssolsrallyt är en klassisk tävling och jag tycker att det är fantastiskt att den är tillbaka på klassisk mark. Enligt mig är tävlingen en av de bästa i hela Europa i sin genre, både sportsligt och publikmässigt, säger Ring.

Nästa års upplaga blir omkring 90 mil lång med ungefär 20 specialsträckor på drygt 16 mil. Tävlingen kommer att köras i tre etapper med nattuppehåll och antalet tävlande är begränsat till cirka 200 ekipage.

Midnattssolsrallyt är för bilar byggda 1990 eller tidigare.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.