Sätt dig ner och läs!

Ledare
PUBLICERAD:
Catarina Lindström byline
Foto: Kajsa Juslin
Det är nödvändigt att kunna läsa, det verkar alla vara överens om. Trots detta minskar läsningen bland barn och unga hela tiden. Det betyder att allt fler barn och ungdomar ger sig ut i världen med ett stort handikapp. Som förälder är det bästa du kan göra att ta en bok och sätta dig ner och läsa.

Den minskade läsningen är i mina ögon ett problem som samhället inte kan lösa på egen hand. Naturligtvis ska vi satsa på bibliotek i allmänhet och skolbibliotek i synnerhet. Om jag fick bestämma skulle biblioteksbesök schemaläggas och varje skoldag börja med en halvtimmes högläsning under hela skolgången. Den tiden skulle sparas in många gånger om eftersom eleverna skulle ha så mycket lättare att förstå undervisningen i alla andra ämnen…

Men det vi föräldrar som måste visa vägen i vardagen. För våra barn gör inte som vi säger – de gör som vi gör. Att läsa godnattsaga, att ha böcker med i bilen när man åker någonstans, att ge böcker i födelsedagspresent, att gå till biblioteket är förhållandevis enkla saker som visar barnen att böcker är roliga.

Men jag tror att det finns ännu en viktig sak vi som vuxna måste göra: ta en bok och sätta oss ner och läsa. Visa att det är något vi uppskattar, något som ger guldkant på vår vardag.

Om barnet vill ha din uppmärksamhet svara att ”mamma läser nu, du får vänta lite”, ”pappa ska bara läsa klart den här sidan, för det är så spännande”, ”kan du vänta lite? Jag vill veta hur det slutar.” Enkla svar som visar barnen att mamma och pappa med bokens hjälp är på ett spännande ställe där de vill vara kvar. Och du behöver inte läsa mer än två minuter efter att du svarat – det kommer att kännas som en evighet för barnet som väntar på din uppmärksamhet. Kanske kan du med enkla ord berätta vad det är som är så spännande.

Jag är övertygad om att så lite som en halvtimme om dagen skulle göra väldigt stor skillnad i många barns liv.

Och är du en av de vuxna som inte själv är hemma i litteraturens värld gå till biblioteket. Där finns underbara bibliotekarier som inget hellre vill än att presentera dig för allt det fantastiska som finns i deras bokhyllor.

All forskning visar att ju mer man läser för och med ett barn desto bättre ordförråd får man. Och ju bättre ordförråd man har desto större förståelse för texter. Ganska självklart egentligen: hjärnan är en muskel och läsförståelse måste övas på samma sätt som allt man vill bli bättre på.

Och nu pratar vi inte om att plöja Strindberg, Dostojevskij och Shakespeare, jag pratar om att kunna förstå och påverka den värld jag lever i.

Det påpekas ofta hur viktigt det är att barn och ungdomar är hemma i den digitala världen. Naturligtvis är det nödvändigt att alla kan navigera på internet, fattar hur det fungerar och kan hantera flödet.

Men hur ska man kunna hantera flödet om man inte besitter de språkliga färdigheter som behövs? Om min läsförståelse är på en nivå där jag inte kan ta till mig information för att alltför stor del av min kraft går åt till att få ordning på de ord som står?

För mig är kopplingen mellan böcker och den digitala världen: Genom att läsa för och med ditt barn rustar du det lilla livet för en framtid i en allt mer digitaliserad värld.

Catarina Lindström