Hoppa till huvudinnehållet

Tusen år av svensk litteratur - med värmländska giganter och one hit wonders

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Selma Lagerlöf, Göran Tunström, FA Dahlgren och Nils Ferlin är några av de värmländska inslagen i nya boken "Sverige läser!".
Selma Lagerlöf, Göran Tunström, FA Dahlgren och Nils Ferlin är några av de värmländska inslagen i nya boken "Sverige läser!". Foto: TT

Värmländska giganter som Lagerlöf, Fröding och Ferlin har en självklar plats, när De litterära sällskapen i Sverige sammanställer tusen år av svensk litteratur. Och omslaget - det pryds av en biblioteksbild av Lars Lerin.

"Sverige läser!" heter boken som listar inte mindre än 1066 böcker ur den svenska litteraturen, från vikingatiden (Rökstenen) till år 2000 (enligt omslaget, men i själva boken nämns även nyare litteratur).

Böckerna som listas indelas i kategorier som barn och ungdom, humor, romaner, natur- och reseskildringar, spänningslitteratur med mera.

Tipsar om böcker

Rubriken på inledningskapitlet är uppfriskande: "Det här är en bok till läsandets lov".

– Vi vill inte komma med några "bör", men tipsa om böcker i den svenska litteraturen som vi tror att många läsare kan njuta av och ha glädje av. Och återupptäcka", skriver redaktörsgruppen.

Den består av fem personer som alla är aktiva inom Dels, De litterära sällskapen i Sverige. Det är en samlingsorganisation för de många föreningar som arbetar för att hålla minnet av olika författare vid liv. Där finns Gustaf Fröding-sällskapet, Nils Ferlin-sällskapet och många fler. Mot slutet av boken finns en lista över dem alla.

Giganterna ryms

Vilka värmlänningar kvalar då in på listan över god svensk litteratur under tusen år?

De värmländska giganterna står sig väl: Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Nils Ferlin, förstås, men även Erik Gustaf Geijer och Sven Rosendahl lyfts fram med exempel på boktitlar. Göran Tunström och Lars Andersson hittar man också - skam vore det väl annars!

En del författare i boken föräras långa listor med verk, medan andra framstår som mera av one-hit-wonders. Av exempelvis Fredrik August Dahlgren är det Wermlänningarne du uppmanas ta dig an.

Magnifikt omslag

Till de värmländska stoltheterna hör också Lars Lerin, dock inte som en av författarna som listas, trots Augustpris och allt, men hans magnifika akvarell Bibliotek från 2009 utgör bokomslag.

Sverige läser! kan användas som uppslagsbok och inspirationskälla till läsning bortanför nutidens topplistor - antikvariat-ägare bör jubla över boken! - men också för att täppa till luckor i allmänbildningen.

För handen på hjärtat, riktigt alla böcker som listas lockar inte jättemycket till läsning - men då kan man ju genom att läsa de korta texterna om just de böckerna ändå få ett hum om både handling och författarskapet.

Artikeltaggar

FilipstadFörfattareGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetGöran TunströmHistoriaKarlstadLars LerinLitteraturNils FerlinSelma LagerlöfSunneVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.