Att våga ta ställning

Ledare
PUBLICERAD:

Catarina Lindström byline
Foto: Kajsa Juslin
Ibland händer saker som gör att man blir glad ända in i själen.

En fotbollstränare har gett mig den känslan då han stod upp för sin spelare och för idrottens principer.

Det var under match i den amerikanska andraligan som en av spelarna i The San Diego Loyal blev kallad ”batty boy”, närmast att översätta som ”rumppojke”; ett nedsättande och homofobiskt tillmäle.

När inte domaren visade ut spelaren beslutade Loyals tränare att laget skulle vägra att fortsätta matchen.

”Om inte någon agerar, då måste vi agera. Vi har inget val”, konstaterar tränaren och förre landslagsspelaren Landon Donovan.

Så klockrent. Så enkelt. Och samtidigt så svårt.

Och så underbart att någon visar vägen. Inte bara med en massa tjusiga ord och slagkraftiga slogans, utan genom handling.

Om jag hade varit den utsatta spelaren hade jag känt mig så trygg och så stolt över att ha en tränare som står upp för mig. Hade jag varit en av hans lagkamrater hade jag känt mig lugn i övertygelsen att min tränare står bakom mig när det blåser.

Men kanske allra viktigast; hade jag varit en pojke som drömmer om att bli fotbollsproffs, men känner att den dörren är stängd eftersom jag är homosexuell och det inte verkar vara OK i fotbollsvärlden hade jag tänkt ”Wow! Jag ska spela fotboll, och jag ska spela i The San Diego Loyal”.

Och det finns ytterligare en anledning till att det dubbelt mellanslag inte går att överskatta betydelsen av att någon omsätter alla vackra ord till handling.

I åratal har vi drunknat i politiskt korrekta budskap om att allt och alla ska vara jämlika i alla lägen. En och annan symbolhandling har genomförts, men när det väl kommer till kritan är det skrämmande mycket som inte ändrats sig alls. Inte ett enda dugg. Över huvud taget.

Och jag tror att det i mångt och mycket beror på att när det kommer till kritan är vi människor oss själva närmast. Att vara med i reklamkampanj, demonstrera eller skriva under ett upprop på facebook är enkelt. Det kostar oss ingenting.

Att ta en fight med en arbetskamrat, att lämna älsklingsaffären för att expediten beter sig illa eller sluta i en förening för att folk är homofobiska eller rasistiska är en helt annan sak.

Det kostar dig något.

Landon Donovan har visat vägen. Massor av människor har hyllat honom.

Nu är det upp till oss alla att vara lika modiga som denne fotbollstränare och agera nästa gång vi möter homofober och rasister.

Det kanske kostar oss slaget, men det är det enda sättet vi kan vinna kriget på.

Catarina Lindström