Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Svenska kyrkan lösa kommande högtider

Publicerad:
Stämningsfullt på allhelgona.
Stämningsfullt på allhelgona. Foto: Frida Johansson

När mörkret gör sitt intåg hittar många till kyrkornas gudstjänster.

Men i år kanske inte alla kan få plats.

– Det här påverkar mest i städer, säger Harald Cohén, domprost i Karlstads stift.

Allhelgonahelgen, advent och julhelgen. Högtider som brukar locka många till landets kyrkor.

Svenska kyrkans gudstjänster är öppna för alla, men i pandemitider kan det bli en annorlunda höst och vinter.

Under senaste sammanträdet i Domkapitlet var frågan gudstjänster i coronatider uppe för diskussion och att det kan bli möjligt att göra avsteg från bestämmelsen om att gudstjänsterna är för alla.

– Det går inte att ha det som vanligt, det brukar vara långt fler än 50 personer som kommer. Det här påverkar mest i städer, på landsbygden kan vi ibland lösa det genom dubblerade gudstjänster. I städerna är det för många som kommer så där går det inte, säger domprost Harald Cohén.

Skicka inbjudan

Domkapitlet enades om att det är okej att göra avsteg vid Allhelgonahelgen och låta gudstjänsterna vara öppna för personer som nyligen mist en anhörig. Detta genom att skicka ut en inbjudan direkt till dessa.

– Det går inte heller i stan, utan där kommer vi ha öppet vissa tider och man kan själv gå in, tända ljus och läsa vilka som avlidit.

Många kommer säkert att besöka kyrkogårdar under allhelgonahelgen, finns det några restriktioner där?

– Nej, det är stora ytor och det går att hålla avstånd. Det är inte farligare än att gå inne i stan. Men jag tror att det blir många som känner att det är viktigt att få tända ett ljus eller lägga ner en krans.

Mer traditionell jul

Vad gäller resterande högtider håller man som bäst på att planera dessa. Ett alternativ som diskuterades på Domkapitlet var förhandsbokning.

Harald Cohén säger att de äldre påverkas starkt av restriktionerna kring gudstjänsterna och tror att det leder till mer traditionellt firande på hemmafronten.

– Vi kanske satsar lite extra på den traditionella julmaten och julpyntet. Behovet att få fira jul kommer att vara stort, även om vi inte kan göra det på samma sätt som tidigare. Jag tror vi alla behöver ha den rytmen i livet.

Artikeltaggar

AllhelgonaGudstjänsterHarald CohénJulKarlstads stiftNyheterSvenska kyrkanVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.