Hoppa till huvudinnehållet

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

Publicerad:
Foto: Foto: Oyvind Lund/+46703140213

Nu stundar halloween vilket i många fall gör att godiskonsumtionen ökar. Därför är det extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning.

För att hjälpa föräldrarna lanserades appen Rocka munnen 2018. Appen är resultatet av ett samarbete mellan alla Folktandvårdsorganisationer i Sverige.

I Rocka munnen guidas barnen genom en två minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband. Lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats till en riktigt spöklik plats.

Trenden bruten

Kariesskadorna på mjölktänder ökade stadigt under flera år. Några viktiga faktorer kan vara att maten generellt innehåller för mycket socker, att det finns många söta produkter som riktar sig till små barn plus att egenvården har försämrats.

2019 kunde man märka en minskad förekomst av karies hos sexåringar som visar att trenden är bruten, men det finns regionala och lokala skillnader.

"I Örebro län kan vi notera en positiv trend, karies minskar bland sexåringar. Vi hoppas att Rocka munnen till viss del har bidragit till den positiva utvecklingen, givetvis i kombination med våra andra förebyggande insatser", säger Annika Gustafsson, verksamhetschef och övertandläkare på Pedodonti – Barntandvård, Folktandvårdens specialisttandvård Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm håller tänderna friska men för många föräldrar kan det vara kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn.

Artikeltaggar

FolktandvårdenNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.