Kritisk mot sköldkörtelbehandling

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Färre personer i Örebro län får sköldkörtelhormon än riksgenomsnittet, det visar en undersökning som Sköldkörtelförbundet tagit fram.

I Örebro län får 11 500 personer, motsvarande 3,8 procent av länsborna, läkemedel med sköldkörtelhormon. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på 4,6 procent.

"Örebro län ligger under riksgenomsnittet vilket tyder på att många drabbade inte får rätt vård. Det är allvarligt att kriterierna för diagnos och behandling varierar över landet", säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet i ett pressmeddelande.

En konsekvens av detta är att förskrivningen av läkemedel skiljer sig kraftigt åt över landet. I Örebro län var andelen behandlade hela 35 procent lägre än i Gävleborgs län.

"Sveriges kommuner och regioner behöver skyndsamt införa ett nationellt vårdprogram och ett kvalitetsregister för hypotyreos. Först då kan vi få en mer jämlik vård och förbättra livskvaliteten för det stora antal svenskar som är drabbade", säger Anna Bergkvist.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.