Hoppa till huvudinnehållet

Tummen upp för planer för Centrumstråket

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Robin Martinez och hans Ljudfabriken är det nyaste tillskottet på Skolgärdet som knyts ihop med området kring torget när Centrumstråket blir verklighet.
Robin Martinez och hans Ljudfabriken är det nyaste tillskottet på Skolgärdet som knyts ihop med området kring torget när Centrumstråket blir verklighet. Foto: Per Lindgren

Centrumstråket i Karlskoga kommer allt närmare att bli verklighet. Fastighetsägare och aktörer på Skolgärdet är positiva till kommunens uppdaterade planer för att knyta ihop Skolgärdet med Kulan och torget.

– Vi är positiva till allt som skapar mer trafik i området, säger Knud Lauridsen på Svenska Handelsfastigheter.

– Även att det ska byggas bostäder där är positivt för Karlskoga centrum. Vi är jätteglada och ser bara positivt på det.

Knud Lauridsen konstaterar att många orter har problem med att handeln mer och mer försvinner från centrum.

– Den farhåga vi har är att centrumkärnan skulle bli tömd på butiker och att all handel skulle ligga externt i stället. Därför är det superbra att kommunen arbetar för att förstärka centrum med Centrumstråket mellan näringsidkarna i Karlskoga centrum, så att det är lätt för folk att förflytta sig med bil, cykel och till fots.

– Vi är gärna en motpol till handelsområdet Storängen. Vi ser gärna att det händer något i stadskärnan, något som gör att folk åker dit och handlar.

Han tycker att det är bra att butiker som flyttar gör det inom centrum. Ett exempel är Ljudfabriken, som precis har flyttat från Norra Viaduktgatan till just Skolgärdet.

– Vi ser det som en stor tillgång att de har kommit till Skolgärdet. Det är bättre att vi behåller dem i de centrala delarna av Karlskoga än att de flyttar ut från centrum och lägger sig på något annat ställe.

Fortfarande kvar

Ljudfabrikens butikschef Robin Martinez berättar att han fick ta del av kommunens senaste planer för Centrumstråket i samband med omgörningen av området utanför Kulan.

– Vi visste om det, men det var inget som var avgörande för flytten. Men det är såklart välkommet om det blir så.

Flytten av Ljudfabriken berodde på att man utökat sortimentet till att även omfatta vitvaror. Då blev den gamla lokalen för liten och för opraktisk och man valde därför att flytta till Skolgärdet. På så vis finns butiken fortfarande kvar i ett centralt läge, men nu är logistiken enklare för både företaget och kunderna.

I stort sett hela handelsområdet Skolgärdet ägs av Svenska Handelsfastigheter. Undantaget är den före detta Nettobutiken som ägs av ett annat företag. Bakgrunden är att när Netto etablerade sig i Sverige ville man äga sina egna fastigheter. Därför blev Nettos butik på Skolgärdet en egen fastighet. När Coop sedan tog över Nettos butiker ingick fastigheterna i köpet. Fastigheten på Skolgärdet såldes vidare och ägs nu av Cibus Nordic Real Estate.

Den före detta Nettobutiken står för närvarande tom. Cibus vd Sverker Källgården konstaterar att den för närvarande hyrs av Coop och att kontraktet sträcker sig över tio år. För Cibus del är intäkterna alltså garanterade för lång tid framöver, men Källgården hoppas ändå att lokalen snart får en annan hyresgäst.

– Vi vill ju bidra till ett levande samhälle, säger han.

Han är positiv till planerna på ett centrumstråk och berättar att man ska kontakta kommunen för en eventuell etablering även i Centrumstråket.

– Vi är självklart intresserade. Vi är intresserade av alla nyetableringar, säger han.

Artikeltaggar

KarlskogaLjudfabrikenNyheterNäringslivSkolgärdet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.