Bara en tidsfråga

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
I tisdags kväll sprack Degerforsalliansen, och jag kan inte påstå att jag blev förvånad.

Valresultatet 2018 gav en överväldigande majoritet för V och S, och vad som gick fel i de förhandlingarna hoppas jag att någon gång få veta.

I stället bildades oväntat ”Degerforsalliansen”, och redan en månad efter valet 2018 frågade jag ”hur länge den konstellationen överlever och hur partiernas väljare reagerar på denna ´oheliga´ allians återstår att se. ”

För ganska exakt två år sedan ställde jag mig tveksam till den start alliansen fick eftersom ”det enda de verkar vara överens om är att genomlysa förvaltningarna för att skapa bättre arbetsmiljö.” Och en genomgång av vallöftena visade att det inte fanns mycket till samsyn mellan allianspartierna.

I början av 2019 visade det sig också att inte bara alliansen var ny – även många av de ledande politikerna var nya på sina poster. Det dåvarande kommunalrådet tyckte till exempel att det var helt OK att han som högste politiker också gav sig själv rollen som kommunchef efter att en trotjänare hastigt och mindre lustigt fick sparken.

Styret har visat sig vara svajigt även på andra sätt. Förra hösten presenterades förslag att Svartå skola och fritidsgården i Degerfors skulle stängas. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Föräldrar och elever i Svartå protesterade och ungdomar var ledsna och besvikna. Och den politiska oppositionen fick också en chans att förfasas över dåliga förslag. Och tänka sig; helt plötsligt så skulle inget av dessa förslag förverkligas. Det gjordes en helomvändning och både skolan och fritidsgården är öppen.

Uppmärksamheten var tydligen besvärande, för sedan en tid tillbaka har varken allmänhet eller media tillgång till handlingar från kommunstyrelsens arbetsutskott och vid flera tillfällen har det saknats handlingar på kommunens hemsida. Det betyder att information om vad som är på gång blir svårare – men inte omöjlig – att få tag på.

Allt detta – som bara är ett axplock av vad som hänt under två år av alliansstyre - har skett mot bakgrund av ett skenande budgetunderskott och en mycket infekterad debatt med vänsterpartiet om vems fel det egentligen är att det fattas pengar. Invektiven har haglat liksom anklagelser om bitterhet och inkompetens

Vad som händer nu är som det brukar heta skrivet i stjärnorna. Men jag undrar om det inte finns ganska många socialdemokrater och vänsterpartister som likt Evert Taube ”ångrar mången gärning som blev gjord”.

För hur ska man kunna samarbeta med bittra och inkompetenta människor?

Catarina Lindström