Hoppa till huvudinnehållet

Allhelgona - tid att tända ljus och minnas

Publicerad:
De som i stället för att tända ljus på kyrkogården väljer att tända inne i kyrkan, hänvisas i helgen till Fredens kapell, då Degerfors kyrka endast är öppen för inbjudna till minnesgudstjänst.
De som i stället för att tända ljus på kyrkogården väljer att tända inne i kyrkan, hänvisas i helgen till Fredens kapell, då Degerfors kyrka endast är öppen för inbjudna till minnesgudstjänst. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Allt eftersom de religiösa uppfattningarna ändrats har så även Alla helgons dag gjort det. Ändrats har också Allhelgonadagen, då helgon inte är något man inom den lutherska läran firar och nu inte längre är helgdag. Men detta är helgen då vi mest tänder ljus för de som lämnat jordelivet.

Den helg vi står inför är den helg då flest människor tänder ljus på kyrkogårdarna. Men seden är inte så särskilt gammal, tidigare var det vanligare att ljusen tändes vid jul - ofta i samband med julotta. Seden med ljuständning den här helgen spreds efter andra världskriget i vårt land och först 1953 återinfördes Alla helgons dag, som försvann i och med reformationen.

– Vad jag lärt mig ligger grunden till Alla helgons dag lite i våra namnsdagar då det från början firades en hel massa helgonnamn och till slut blev det så många, så man samlade alla på en dag, säger Gunnel Blomgren, vikarierande komminister i Degerfors-Nysunds församling.

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan sista oktober och 6 november.

Den gammaltestamentliga läsningen denna dag är ur femte Mosebok, då Herren från berget Nebo visar Mose det utlovade landet varefter Mose dog i det som då hette Moab, i nuvarande Jordanien.

Evangelietexten samma dag ger hopp åt sörjande genom Jesu ord till lärjungarna "Saliga ni som gråter nu, ni skall få skratta".

Alla själars dag

– Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november och i år råkar den hamna på söndagen efter Alla helgons dag. Men annars är söndagen efter Allhelgonadagen även Alla själars dag, berättar Blomgren vidare.

På medeltiden gick man då i procession runt kyrkogården och delade ut själagåvor under det som kallades själamässa. Gåvorna kunde vara mat eller mynt som placerades på gravarna.

Men även denna dag, som infördes i början av 1000-talet, som en minnesdag för alla döda, försvann en tid efter reformationen, men återinfördes i Svenska kyrkan 1983.

Olika traditioner

Även om Alla helgons afton i översättning blir All Hallows' Eve, förkortat Halloween, så har traditionerna föga med varandra att göra. En viss koppling kan man kanske se, genom att 1 november var en dag att förutspå vinterns väder i det gamla bondesamhället. Halloween firades också på sommarens sista dag, som hos kelterna på de brittiska öarna var den sista oktober.

Ljus i såna här lyktor hör till en annan tradition som dock infaller vid samma tid på året och som också har koppling till de som lämnat jordelivet.
Ljus i såna här lyktor hör till en annan tradition som dock infaller vid samma tid på året och som också har koppling till de som lämnat jordelivet. Foto: Robert F. Bukaty

Medan de gjorde en lykta av en rova, som senare har bytts ut mot en pumpa, så gjorde man det av en sockerbeta i södra Sverige långt tidigare. Kopplingar märks också i att båda traditionerna har anknytning till de hädangångna.

Till Sverige kom halloweenfirandet via USA, ytterst sporadiskt under 1950- och 60-talen och mer allmänt först under 1990-talet.

Råd från stiftet

I år tror man att allhelgonahelgen kommer kännas än viktigare med tanke på coronapandemin. Men det kommer också bli ett annorlunda upplägg.

Från Karlstads stift går man i ett pressmeddelande ut med råd inför helgen för att minska risken för smittspridning, bland annat att man besöker kyrkogård och minneslund före eller efter helgen för att tända ljus för sina anhöriga. På Svenska kyrkans webbplats tipsar de också om att man kan tända ljus digitalt och även be en bön i bönewebben. Ett alternativ som nämns är att tända ljus hemma och på så vis minnas sina nära och kära.

På fredag förmiddag deltar biskop Sören Dalevi i P4 Värmland och pratar om sorg och saknad och allhelgona.

Även digitala minnesgudstjänster kommer hållas och på lördagen sänder TV4 en nationell minneshögtid i coronatid från Uppsala domkyrka, i närvaro av kungaparet, talmannen och statsministern.

I Degerfors-Nysund

Även i Degerfors-Nysund anpassar man högtiden efter Folkhälsomyndighetens restriktioner, varför minnesgudstjänsterna i år inte är öppna för allmänheten. Särskild inbjudan har istället gått ut till de som mist anhöriga under året. Anledningen är att man ska klara att hålla avståndet i kyrkan. I Degerfors hålls tre minnesgudstjänster på lördagen medan det hålls en i Nysunds kyrka på söndagen.

– Allt ska spritas av och det ska vädras mellan varje gudstjänst, så därför kan vi heller inte ha kyrkan öppen för ljuständning, förklarar Gunnel Blomgren.

Till minnesgudstjänst i Degerfors kyrka på Alla helgons dag är endast de inbjudna som har anhöriga som gått bort under året. För övriga är kyrkan stängd, för att man ska klara hålla distans enligt rådande restriktioner.
Till minnesgudstjänst i Degerfors kyrka på Alla helgons dag är endast de inbjudna som har anhöriga som gått bort under året. För övriga är kyrkan stängd, för att man ska klara hålla distans enligt rådande restriktioner. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I stället hänvisas de som vill tända ljus inne i kyrkan till Fredens kapell på kyrkogården i Degerfors.

I Nysund är det tradition att fredagen fungerar som gravsmyckningsdag och i samband med det serverar syföreningen kaffeservering utomhus, nära parkeringen vid kyrkan.

I Karlskoga

I Karlskoga hålls totalt fyra minnesgudstjänster under lördagen, två i Karlskoga kyrka och två i Barmhärtighetens kapell.

– Det är för att det är största lokalerna, men trots det gäller max 50 personer, berättar informatör Leif Helge.

Han berättar vidare att det på alla fyra kyrkogårdarna i Karlskoga; Gamla kyrkogården, Skogskyrkogården, Karlsdals- och Östra kyrkogården är kaffeservering ute i tält.

– På Skogskyrkogården där det är minneslund brukar det vara väldigt mycket folk och för att där inte ska bli trängsel, med tanke på rådande situation, så har personalen ordnat med ytterligare en plats att tända ljus på, säger Helge och tillägger:

– Denna helg på året är det allra mest besök på kyrkogårdarna, men många har också tänt ljus tidigare i veckan och inte minst tror jag fredagen är den dag som många ger sig dit för att tända ljus.

Söndagens gudstjänst för de båda församlingarna är sammanlyst till Karlskoga kyrka.

Källor: Nordiska museet, Svenska traditioner av Jan-Öjvind Swahn, NE, Dagboken med kyrkoalmanacka, Bibeln

Artikeltaggar

AllhelgonaBibelnDegerforsDegerfors-Nysunds församlingGunnel BlomgrenHalloweenHelgKarlskogaKarlskoga församlingKarlstads stiftLeif HelgeSvenska kyrkanTraditioner

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.