Hoppa till huvudinnehållet

Hård intern kritik mot polisrekryteringar

Publicerad:

Polisregion Bergslagen vill anställa "icke-poliser" för att utbilda dem till spanare, hanterare och trafikpoliser. Planerna får hård kritik från Polisförbundet:

– Jag ser en allvarlig fara i att göra den här typen av rekryteringar, säger Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson.

Region Bergslagen planerar att anställa och utbilda spanare, hanterare och trafikpolis som inte tidigare har erfarenhet av att polisarbete.

Biträdande regionpolischef Niclas Hallgren säger till Polisnytt att man vill söka efter kompetens hos andra "näraliggande myndigheter":

– Det låter som att vi tänker sno andras medarbetare. Men det handlar om att hitta personer, hos alltifrån Försvarsmakten till Tullen,som jobbar med verksamhet som ligger relativt nära vår och som har färdigheter som är en fördel när det gäller att kliva in i de här uppdragen.

"Kräver erfarenhet"

Patrik Danielsson har tidigare arbetat som yttre befäl i Värmland och närpolischef i Arvika.

Idag är han Polisförbundets nationella huvudskyddsombud och håller inte med Niclas Hallgren:

– Jag ser en allvarlig fara i att göra den här typen av rekryteringar, rakt in den här typen av ganska speciella funktioner. Inte minst arbetet som spanare och hanterare, ser jag kräver en del erfarenhet och kunskap.

Tidigare Värmlandspolisen Patrik Danielsson är skarpt kritisk mot myndighetens nya rekryteringsplan.
Tidigare Värmlandspolisen Patrik Danielsson är skarpt kritisk mot myndighetens nya rekryteringsplan. Foto: FOTOGRAF PETER JOENSSON

Patrik Danielsson menar att inte minst uppdraget som hanterare är "synnerligen speciellt":

– Arbetsuppgifterna kräver en del sekretess och även om du som person mycket väl passar för arbetet saknar du en oerhört viktig del och det är den polisiära erfarenheten.

– Den typen av tjänster, exempelvis hanterare, är i hög grad ensamarbete vilket kräver omdöme och säkerhetstänk.

Vilket är det värsta scenariot du tänker ur arbetsmiljösynpunkt?

– Ja, det är naturligtvis att någon kan komma bli skadad - eller ännu värre - och att det kan drabba ens omgivning, säger Patrik Danielsson.

Vad säger era medlemmar om myndighetens rekryteringsplaner?

– Jag kan nog tänka mig att man som polis inte är speciellt road av att "folk från sidan" tar platserna för poliser. De här tjänsterna är attraktiva och det är svårt att ta sig in, det finns få platser att slåss om. Samtidigt delar jag inte uppfattningen att det är svårt att rekrytera inom myndigheten, säger Patrik Danielsson.

Handlar om 16 tjänster

Till Polisnytt säger Niclas Hallgren att det handlar om 16 tjänster och: "vi stänger absolut inte vägen till de här funktionerna för våra nuvarande poliser".

På kritiken om att de externrekryterade poliserna inte har tidigare erfarenhet från yttre tjänst svarar han:

– Jag tror kanske inte att de här personerna kan gå in i spaningsrollen från dag ett efter utbildningen, utan det behövs en viss inkörning. Samtidigt har jag själv kollegor som i princip direkt efter den vanliga polisutbildningen klev över till att bli spanare både på Säpo och inom grova brott. Så det beror ju på vilken kompetens och personlig lämplighet individen har.

Tidningen har sökt Niclas Hallgren.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöBrott & blåljusNiclas HallgrenNyheterPatrik DanielssonPolisenVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.