Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors kan bli Årets kulturkommun

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Ett av kriterierna för utmärkelsen är att kommunen marknadsför kultur på ett kreativt, okonventionellt och professionellt sätt, vilket Sofia Luthman tycker att man gör inte minst genom musikvideos på Kulturskolan och sociala medier på biblioteket.
Ett av kriterierna för utmärkelsen är att kommunen marknadsför kultur på ett kreativt, okonventionellt och professionellt sätt, vilket Sofia Luthman tycker att man gör inte minst genom musikvideos på Kulturskolan och sociala medier på biblioteket. Foto: Kajsa Juslin/Love Tallmyren

Degerfors är en av sju kommuner i landet som nominerats till utmärkelsen Årets kulturkommun. Det är 32:a året som utmärkelsen ska delas ut.

Det är fackförbundets Visions lokalavdelning som skickat in och nominerat Degerfors till utmärkelsen Årets kulturkommun och kulturchef Sofia Luthman är glad:

– Jätteroligt! Det skulle vara superkul om Degerfors får priset, men också roligt att vi blivit nominerade. Extra kul är att det är vår lokalavdelning, som har anknytning till kommunen och som sett vad vi jobbar med, som tycker vi är värda att lyftas fram. Det är otroligt hedrande, säger Luthman.

-Ur personlig synvinkel tycker jag att jag drar högvinsten varje gång jag går till jobbet, det är så roligt att jobba i Degerfors kommun och det är ett fantastiskt roligt i utvecklande jobb, med superbra arbetskamrater och invånare. Så oavsett hur det går i slutändan så känns det roligt att vi blivit nominerade och vinner Degerfors blir det lite grädde på moset, tycker Luthman.

Degerfors delar nomineringen med sex andra kommuner: Askersund, Bjurholm, Dals-Ed, Mora, Mölndal och Värnamo.

Grannkommunen Karlskoga vann utmärkelsen 2009.

Matchar krav

Sofia Luthman tycker verkligen att kulturen i Degerfors förtjänar att nomineras, hon tycker det är många som gör allt för att nå ut med kultur till de som bor här. Ett av kriterierna är också att kommunen arbetar för att kultur ska vara en självklar del av invånarnas vardag.

Lever upp till övriga kriterier?

– Självklart fast i olika grad naturligtvis. Vissa områden, som att vi marknadsför verksamheten annorlunda eller annat sätt lever vi upp till med råge . Ett exempel är biblioteket som fick Alfredspriset förra året för arbetet med sociala medier, säger Luthman och fortsätter:

– Kulturskolan har också fått uppmärksamhet i år. SKR håller årligt konferens om kultur och i år handlade den om att ställa om istället för att ställa in. Då valdes Degerfors ut som gott exempel på hur man kan ställa om, så vi var med och pratade på rikskonferensen och det handlade framförallt om vårt digitaliserade marknadsföringsarbete.

Ur personlig synvinkel tycker jag att jag drar högvinsten varje gång jag går till jobbet

Vi har tidigare berättat om hur man istället för de traditionella instrumentdemonstrationerna för att värva elever i år gjorde musikvideos och informationsbroschyr med QR-koder att scanna, för att kunna se olika klipp och så vidare.

– Jag tycker vi varit väldigt proaktiva och nytänkande i hur man ändå kan erbjuda kulturutbud trots rådande restriktioner, säger Luthman.

Delaktighet

Ett annat krav är att göra anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten och Luthman nämner hur det för några år sedan startades en kör för anställda, där numera alla som bor i kommunen kan vara med.

Luthman har intervjuats av Vision och berättat hur man jobbar lokalt.

- När man pratar med någon utifrån om det som är vår arbetsvardag får man upp ögonen för att det vi gör kanske inte är så vanligt. En sak som är bra med att vara en mindre kommun är att det är kort startsträcka, från att idé till genomförande, säger Luthman.

Hälsoverktyg

På frågan om man använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd, som också är en måttstock för utmärkelsen berättar Luthman om dansen som en metod för bättre hälsa vilket Kulturskolans danspedagog gått kurs i.

– Metoden har framförallt tagits fram till hjälp för unga som har psykiska besvär, där man erbjuder kravlös dans och där olika studier visat att det ger lika bra eller bättre effekt än medicinering. Vi förbereder för att kunna erbjuda det för unga i Degerfors och min och danspedagogens önskan är att även vända sig till fler åldrar, exempelvis äldre.

Kyrkan har tidigare haft meditativ dans, samarbetar ni där?

– Just det är inget samarbete vi haft men kanske vi ska sträcka ut en hand för det. Överhuvudtaget finns så mycket studier som visar hur välgörande det är för hälsan med kultur, allt från körsång till dans eller biblioterapi, att hitta rätt sorts böcker eller medier att matcha läsare med. För genom att läsa om nån som exempelvis gått igenom det man själv går igenom kan man finna tröst eller bara känna sig bekräftad i sina känslor, säger Luthman.

Föreningsliv

Men det är inte enbart inom den kommunala verksamheten kulturen verkar i Degerfors, Luthman poängterar föreningslivet som hon anser är väl värt att lyftas fram och hon hyllar alla eldsjälar som kommunen försöker stödja genom föreningsbidrag och nolltaxa.

I slutet av november får vi veta hur Degerfors står sig i konkurrensen. Prisutdelningen sker i den kommun som nu innehar titeln och därmed är värdkommun, det vill säga Sundbyberg, den 26 november och Årets kulturkommun får ett diplom med en motivering, ett vandringspris i form av ett glasäpple av Rune Strand samt ett konstverk som kommunen får behålla.

Sofia Luthman, kulturchef i Degerfors kommun, pratar bland annat om kriteriet som rör kulturens effekter på hälsan och det kan handla om allt från körsång och dans till biblioterapi.
Sofia Luthman, kulturchef i Degerfors kommun, pratar bland annat om kriteriet som rör kulturens effekter på hälsan och det kan handla om allt från körsång och dans till biblioterapi. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

AlfredprisetDegerforsNöje/KulturSofia Luthman

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.