Hoppa till huvudinnehållet

Färre anställda i många företag på grund av corona

Publicerad:
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Många företag i Örebroregionen drabbades av den ekonomiska inbromsningen under coronakrisens första våg. Den nya vågen riskerar att öka varsel, uppsägningar och konkurser. Det visar färsk statistik från Svenskt Näringsliv.

När coronakrisen drabbade Sverige i våras gjorde ekonomin en kraftig inbromsning. Hundratusentals anställda permitterades, varslen sköt i höjden och många företag tvingades till uppsägningar.

Effekterna är tydliga i Arbetsförmedlingens statistik över varsel. Allra hårdast har den första coronavågen i Örebroregionen drabbat hotell och restauranger, där fem procent av de anställda varslats om uppsägning under andra kvartalet i år.

Andra branscher i länet som drabbats hårt är transportsektorn och tillverkningsindustrin. Utan de omfattande stödinsatser som gjordes hade antalet varsel varit än högre.

"Coronakrisen har drabbat olika branscher olika mycket, men väldigt många företag har påverkats. Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av företagen i Örebroregionen har 46 procent minskat sin omsättning senaste halvåret", säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro, i ett pressmeddelande.

Krävs förlängda stöd

Enligt företagarpanelen i Örebroregionen har 31 procent minskat sina investeringar och 28 procent minskat antalet anställda senaste halvåret.

Erfarenheterna av den första vågen gör att företag i Örebroregionen fruktar konsekvenserna av den nu ökande smittspridningen.

"Det krävs förlängda stöd för att företagare i flera branscher ska räddas vilket vi tog upp i en hemställa till regeringen så sent som i förra veckan", säger Karl Hulterström.  

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenCoronavirusetNäringslivNyheterÖrebro länSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.