Stabsläge: Biblioteket stängs men covidavdelning återöppnas

Samhälle | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Säkerhetssamordnare Per Hilding berättar att biblioteket och stängs för besökare liksom fritidsgården samtidigt som covidavdelningen på Västergården återöppnas, för att ha beredskap.
Foto: Roger Gleisner/Anna-Stina Tallmyren
Degerfors kommun har gått upp i stabsläge igen för att kommunledningen ska ha beredskap att fatta snabba beslut rörande pandemin. Beslut har fattats att öppna covidavdelningen igen och att stänga Folkets hus, vilket innebär stopp för besökare på såväl bibliotek som bio.

– Ja det är allvar igen, så vi har gått upp i stabsläge på grund av allmänna råd som kommit från Folkhälsomyndigheten. Stabsläge tas till för att kunna ta snabba beslut och samverka med alla förvaltningar och samtidigt ta beslut efter en samlad lägesbild, där vi har alla fakta på bordet och kan reglera så det blir bra för hela verksamheten, säger kommunens säkerhetssamordnare Per Hilding.

Samtidigt kan Per Hilding i sin roll lägga till den regionala lägesbilden, genom kontakter med länsstyrelsen och grannkommuner och exempelvis i diskussioner i västra länsdelen kring sjukvården och så vidare.

Öppnar covidavdelning

Det man nu beslutat är att öppna covidavdelningen på Västergården igen, som legat vilande en tid.

– Vi har ingen med konstaterad smitta bland våra brukare nu, men indikationer på det med tanke på hur det ser ut regionalt. Därför initierar vi att avdelningen ställs i ordning med skyddsmaterial och allt, så att vi har allt förberett. Sen är det bemanning som måste dit. Mål är att ha det klart inför helgen, för skulle vi plötsligt få smitta och då först börjat ställa i ordning är det en förskjutning vi inte har råd med, säger Hilding.

– Däremot införs inga nya besöksförbud till särskilda boenden, utan de boende får fortfarande ta emot besök från sina närmaste. Besök om två personer åt gången har det sagts och där gäller samma regler som vi haft sen vi öppnade upp för besök, säger Hilding.

Biblioteket stängs

Samtidigt stängs Folkets hus, bortsett från att allmänheten ska kunna uppsöka de offentliga toaletterna. Men något uppehållande utöver eventuella toalettbesök får inte förekomma i lokalerna.

– Bion, som har varit öppen för filmklubben, biblioteket, läsesalen och övervåningen stängs också av så att där endast kommer vara öppet för kommunpolitiska eller tjänstemannamöten, säger Hilding och förklarar att bibliotekspersonalen har en plan för hur verksamheten ska kunna fortsätta, utan att besökare får komma in i lokalerna.

Från biblioteket har man gått ut med information om att man kan kontakta dem via telefon eller e-post för att föra upp en tid och hämta reserverade medier. Återlämning kan som vanligt ske via bokinkastet i huvudentrén.

Fritidsgård och sporthallar

Stängs gör även fritidsgården. Även i det fallet är det upp till personal att avgöra om det ska förekomma eventuella utomhusaktiviteter, för samtidigt gäller inte restriktionerna för personer under 15 år.

– Det gäller även fritidsaktiviteter i form av träning. Så när vi även stänger idrottshallarna så kan avvikelser ske för träning med deltagare födda 2005 eller senare, men då får inga föräldrar eller andra vuxna än ledaren för träningen vara på plats, säger Hilding.

Hilding betonar att det inte handlar om att begränsa verksamheten, utan lokalytor för folksamlingar, så man inte bryter mot de allmänna råden.

–Det är en avvägning och inte så litet pussel att få ihop. Vi har initierat att de nämnda lokalerna ska stängas så fort som möjligt, säger Hilding.

Åtgärderna gäller i första hand fram till den 24 november, samma period som de lokala restriktionerna.

Läs även:

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.