Priset på bensin måste höjas

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill ha dyrare bensin och diesel.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Dyrare eller billigare bensin och diesel? Några politiska partier tycker att priset måste ner och hänvisar framför allt till landsbygdens bilberoende.

Nej tvärtom, priset måste höjas med tanke på klimatet så att vi minskar utsläppen av växthusgaser, säger klimatekonomer och får understöd av en del politiska partier. Nu har Trafikverket satt ner foten och menar att om vi ska få ner utsläppen från vägtrafiken så behöver priset höjas rejält genom en ökad koldioxidskatt.

Men generaldirektör Lena Erixon medger samtidigt att detta kan ställa till problem för människor bosatta långt bortom tätorterna. Platser där bilarna ofta är gamla och bränsletörstiga och allmänna kommunikationer lyser med sin frånvaro.

En lösning på detta dilemma stavas Avgift och Utdelning. Förslaget, som i Sverige drivs av Klimatsvaret, innebär att det läggs en stegvis ökande avgift på klimatskadliga utsläpp i vägtrafiken. Men pengarna ska inte gå in i statskassan utan i stället betalas tillbaka direkt till var och en av oss. Alla vi medborgare ska få en andel, men människor bosatta i glest befolkade delar av landet bör tilldelas en betydligt högre andel. En lösning som är klimatsmart, rättvis och kan få alla politiska partier med på tåget.

Ingela Bollgren Hjertqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.