Hoppa till huvudinnehållet

Hundexperten guidar: Så förbereder du dig inför valpköpet

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Anita Axelsson har en stor erfarenhet av hundar. Med 40 år som hundägare och dessutom flera mästerskap och bokutgåvor i ryggen lär hon nu även ut om ämnet hund på Lillerudsgymnasiet.
Anita Axelsson har en stor erfarenhet av hundar. Med 40 år som hundägare och dessutom flera mästerskap och bokutgåvor i ryggen lär hon nu även ut om ämnet hund på Lillerudsgymnasiet. Foto: Sanna Stark

Har du skaffat valp sedan pandemin håller oss på hemmaplan? Eller går du kanske i valpköpartankar? Hundtränaren Anita Axelsson tipsar hur du hittar rätt hund för just dig och ger matnyttiga råd inför livet med din fyrbenta bästa vän.

– Det är som att bli förälder. Hur sjutton förbereder man sig för det?, säger hon.

Anita Axelsson firar sitt 40-årsjubileum som hundägare och har under tidens gång hunnit tävla flertalet SM och VM med sina hundar. Hon undervisar dessutom ämnet hund på Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad, och var med och startade skolans hunddagis tidigare i höst.

Sedan allt fler började jobba hemifrån i våras har hon sett att allt fler också skaffar hund – men även att många omplacerar hundarna när vardagen gör sig påmind igen.

Tre av Anitas fyra hundar är av rasen border collie. Den här damen ligger fint i väntan på signal för något annat av Anita.
Tre av Anitas fyra hundar är av rasen border collie. Den här damen ligger fint i väntan på signal för något annat av Anita. Foto: Sanna Stark

– Man är hemma, ser en gullig annons och tänker att man kan passa på. Det funkar just då, men när man inte är hemma längre, vad gör man? Att skaffa valp är ett dygnet runt-jobb, säger Anita Axelsson.

"Som att bli förälder"

Efter att valpen kommit hem består dagarna av lek, mat och sömn. Däremellan ska valpen rastas, var 30:e till 40:e minut.

– I början kan man inte lämna dem själva alls utan måste hålla koll på dem hela tiden, säger Anita Axelsson.

Hur förbereder man sig inför valpen?

– Det är som att bli förälder. Hur sjutton förbereder man sig för det? Man vet inte förrän de dimper ned. Men det mesta löser sig, och har man en bra uppfödare kan den vara till som support.

Nya rutiner

Med valpen tillkommer också nya rutiner.

– Man ska svälla foder ungefär fyra gånger om dagen eller komma ihåg att tina fryst färskfoder. Att sitta på rumpan vid teven eller mobilen kan man glömma. Hunden vill utforska och lära sig vad som är läskigt och inte, eller vad som går att äta och inte äta. De kissar, kräks och är dåliga i magen ibland. Sådana rutiner är bara att gilla läget och göra, säger hon.

Championhunden Antons päls kräver 40 minuters borstning i veckan, och egentligen föredrar Anita hundar med lättskött päls. Men Anton valde hon med hjärtat, berättar hon.
Championhunden Antons päls kräver 40 minuters borstning i veckan, och egentligen föredrar Anita hundar med lättskött päls. Men Anton valde hon med hjärtat, berättar hon. Foto: Sanna Stark

Sovmorgnar kommer vara ett minne blott.

– Valpar är en kombination av barn i springåldern och tonåringar. De vet att vi pratar, men inte vad vi säger, säger Anita Axelsson.

Hur uppfostrar man rätt?

– Man vill lära dem allt först. Jag lär mina valpar fem saker i taget, exempelvis deras namn, inkallning och att inte bita. Det är en bra grund, annars blir det för mycket för valpen. Och så går jag alltid valpkurs. Det blir en kvalitetsdag för hunden, att man gör något tillsammans.

Om man nu har skaffat hund medan man jobbar hemifrån, hur löser man det när jobb på plats kallar igen?

– Jag känner hundar som jobbar som advokater, i butik, på redaktion och så vidare. Många som har kontor har möjlighet att ta hunden med sig på jobbet. Men det ställer också krav på att hundskrället sköter sig. Kan man det är det toppen eftersom de har sällskap. Det finns även tjänster där någon åker hem och rastar hunden, eller någon släkting. Och så finns det en massa hunddagis i olika konstellationer, men då är det viktigt att ha en lösning om dagiset behöver stänga tillfälligt.

Välj rätt hund

När det gäller att välja ras ska man fråga sig själv vad man vill göra med hunden.

– Jag gillar att gå långa, raska promenader 365 dagar om året i ur och skur. Då ska jag välja en hund som också gillar det. Ska hunden valla får ska man köpa en fårhund, har man ont i ryggen eller händer ska man inte köpa en draghund för de är avlade för att dra så mycket de kan, säger hon och fortsätter:

Av en slump skaffade sig Anita också en valp under pandemin. Från vänster syns Emmi, Anton, valpen Nancy och Busy.
Av en slump skaffade sig Anita också en valp under pandemin. Från vänster syns Emmi, Anton, valpen Nancy och Busy. Foto: Sanna Stark

– När man har valt vilken typ av hund som passar in i sitt liv kan man börja kolla efter raser och uppfödare.

Valpen är här och allt fungerar. Vad kan man vänta sig nu?

– För oss är hunden en liten del av våra liv, men för hunden är vi hela livet. Som hundägare får man hur mycket kärlek som helst. En hund är den bästa supportern och beundraren man kan ha, det spelar ingen roll hur eländig du känner dig, om du är sjuk eller håret i oordning. Hunden tycker att du är den vackraste personen i världen i alla fall.

Artikeltaggar

HusdjurLillerudsgymnasietNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.