Hoppa till huvudinnehållet

Barnens bästa bibel väjer inte för det svåra

Publicerad:
Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson och biskop Sören Dalevi har tillsammans skapat Barnens bästa bibel. Lio Persson-Eriksson är ett av barnen som var först ut att få provläsa den.
Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson och biskop Sören Dalevi har tillsammans skapat Barnens bästa bibel. Lio Persson-Eriksson är ett av barnen som var först ut att få provläsa den. Foto: Lisa Olaison

Biskop Sören Dalevi och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson har tillsammans skapat "Barnens bästa bibel".

– Den här är unik, lovar Sören Dalevi och avslöjar att i de båda värmlänningarnas barnbibel får även de mörka berättelserna plats.

En födelsedagstårta bärs in i salen på biskopsgårdens andra våning. Ljusen får Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson blåsa ut på coronasäkraste vis: med en vindpust från barnbibeln de just ska presentera för Värmlandspressen och en grupp barn.

Och nog blir det en rejäl vindpust när man slår ihop praktverket som består av 280 sidor, cirka 300 teckningar och drygt 40 berättelser ur Bibeln.

Gör teologi

Det är imponerande, inte minst med tanke på att Sören Dalevi sagt att han aldrig tänkte skriva en barnbibel, trots - eller just därför att - han till och med doktorerat på barnbiblar.

– Jag sa alltid nej, var nästan trött på frågan, för man ska inte skriva om något man forskar på, säger han.

2016 ändrades dock förutsättningarna. Då blev han vald till biskop och i den rollen förväntas han göra en bok, ett herdabrev. En präst han mötte tyckte att han borde ta chansen att göra det i form av en Bibel för barn. Och så fick det bli!

"Kan inte tacka nej"

Från illustratören Marcus-Gunnar Pettersson kom det däremot ett självklart ja, när frågan kom.

– Jag kände direkt att det här kan jag inte tacka nej till. Det kommer att vara jättekul och mamma och pappa kommer att bli glada. Bibeln innehåller så mycket, så det finns mycket som är roligt att ta sig an.

Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson är från Arvika och belönades nyligen med Region Värmlands Frödingstipendium. Nu är han bokaktuell med ett nytt, stort bokprojekt - en hel bibel för barn.
Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson är från Arvika och belönades nyligen med Region Värmlands Frödingstipendium. Nu är han bokaktuell med ett nytt, stort bokprojekt - en hel bibel för barn. Foto: Lisa Olaison

Marcus-Gunnar är uppvuxen i en pingstfamilj och fick med sig bibelberättelserna från tidiga år.

– Det är djupt rotat i mig.

Nu fick han chansen att vara med i ett bibelprojekt med barnen i fokus, där han kunde se till att berättelserna inte befolkades av klichéartade bilder och färdiga svar.

– Jag vill inte vara med och skapa ytterligare en moralkaka utan en barnbibel som visar att det här handlar om valfrihet och öppenhet. Jag vill gärna skapa en mer mångfacetterad berättelse än vad jag hade som liten. Jag vill att de ska känna att det är för dem och lägga in humor och sorg, säger han.

Fann varandra

För Sören Dalevi var det viktigt att illustratören hade kunskap och en relation till bibeltexten. De möttes via Speja förlag och fann varandra snabbt.

– Vi sågs första gången på bokmässan 2018 - och the rest is history, liksom, säger Sören Dalevi.

De är långt ifrån de första som gör en barnbibel. Sören berättar att Martin Luther var först - hans kom redan 1529. Biskopen påstår dock utan att darra på manschetten att hans och Marcus-Gunnars är unik.

– Det finns ingen motsvarighet i vår tid, säger han.

Bevarar det svåra

Dels har de återknutit till gamla traditioner och fogat in psalmer, dikter och böner i sin bok. Dels har de varit modigare - med sin kunskap i ryggen.

– Problemet är att väldigt ofta har man inte tillräcklig kunskap om Bibeln. Det är lätt att man hamnar vilse. Det kan lätt bli moralkaka av det och en tendens är att de svåra texterna - de som handlar om vad vi vuxna tycker är otäcka saker - dem tar man bort, säger Sören Dalevi.

Att veta hut

Jesus och barnen blir alltid kvar, medan Kain och Abel ibland försvunnit eller så ändrar man på berättelsen för att den anses för svår eller otäck.

– Som bibelforskare säger jag att man gör inte så, man tar inte bort slutet och ändrar det. Det tycker jag är att lura barnen på något, säger Sören Dalevi.

Han påminner också om att hemska berättelser faktiskt är ett sätt för barn att hantera verkligheten.

– Barn förstår tidigt att tillvaron inte är så skyddad som vi vuxna säger!

Kain slår ihjäl sin bror Abel och Gud jagar bort honom - men lovar att skydda honom. Den bibelberättelsen anses ofta för svår att berätta i barnbiblar, men Sören och Marcus-Gunnar har den med.
Kain slår ihjäl sin bror Abel och Gud jagar bort honom - men lovar att skydda honom. Den bibelberättelsen anses ofta för svår att berätta i barnbiblar, men Sören och Marcus-Gunnar har den med. Foto: Marcus-Gunnar Pettersson

– Det som är intressant med många av de där texterna är att de inte slutar i receptet som man tror att man skulle få. Det är tanken med Bibeln - att man ska lära sig tänka och känna själv, säger Marcus-Gunnar.

En del av deras föregångare verkar snarare haft som mål att lära barnen veta hut. Det är inte deras mål:

– Nej, för jag tycker inte det är evangeliet, säger Sören Dalevi.

En chill Jesus

Illustratören har haft många utmaningar - från att gestalta skapelsen till att visa en sann bild av Jesus.

– Jesus får inte vara så att han svävar på jorden när han går här, säger Sören Dalevi.

– Budskapet är ju att Gud kommer ner som människa. Jesus måste vara karismatisk och rolig - och chill, säger Marcus-Gunnar.

Den som förväntar sig en bild av Gud som en sträng, skäggig man på ett moln får bläddra förgäves, men nog finns Gud på bild i boken?

– På flera ställen i så fall. I ”oss”? I elden. I änglarna. I personerna. I ljuset? Det är väl att försöka skapa en tydlig ”bild” som egentligen är dömt att misslyckas, säger Marcus-Gunnar.

Så här illustrerar Marcus-Gunnar Pettersson Jesus födelse i stallet i Betlehem.
Så här illustrerar Marcus-Gunnar Pettersson Jesus födelse i stallet i Betlehem.

Värnar kulturarvet

Att göra en barnbibel handlar heller inte bara om att barn ska möta ett religiöst budskap.

– För oss handlar inte bara om religion utan om kulturarv, om att bottna i vår egen kultur. Det här är berättelser som funnits i flera tusen år och präglat inte bara kulturen utan hela samhället. Om du bara ska läsa en bok under ditt liv, så är det Bibeln. Av det enkla skälet att all västerländsk kultur - litteratur, konst, musik, rubb och stubb utgår från den! säger Sören Dalevi.

Vill göra mer

Resultatet av deras samarbete är en äventyrsbok - och en ny vänskap.

– Det har varit ett jätteroligt projekt. Det är synd att det är över! säger Sören.

Kanske blir det rentav en Barnbibeln del 2?

– Ja. Vi har känt båda att vi har mer, säger Marcus-Gunnar.

– Från början skulle den bestå av 160 sidor och 30 berättelser. Nu är den på 280 sidor och består av 43 berättelser och då har vi ändå ett gäng berättelser över, avslöjar Sören. Det finns mer att säga. Det vore kul att vid något tillfälle fortsätta. Det finns ju tusentals berättelser i Bibeln!

Marcus-Gunnar Pettersson och Sören Dalevi har skapat med stor glädje. På lördag, den 14 november, ska de vara med på Värmlands digitala bokfestival och berätta mer om sin bok.
Marcus-Gunnar Pettersson och Sören Dalevi har skapat med stor glädje. På lördag, den 14 november, ska de vara med på Värmlands digitala bokfestival och berätta mer om sin bok. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

ArvikaBarnBarnböckerBibelnBiskopenEtik och religionFörfattareJesusKarlstadLitteraturLivsåskådningSören Dalevi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.