Hoppa till huvudinnehållet

Vill fortsätta med samma nivå på AME

Publicerad:
Socialnämnden vill ha ekonomisk hjälp för att fortsatt hålla samma anställningsnivå på arbetsmarknadsenheten, AME, i Degerfors kommun. Foto: Anna-Stina Tallmyren

AME i Degerfors ska behålla nuvarande nivå med anställningar men socialnämnden begär ekonomiskt stöd hos kommunstyrelsen för att klara det framöver. Risken är annars att de som har anställning istället kommer behöva försörjningsstöd.

Intäkterna för AME, arbetsmarknadsenheten, beräknas i år bli betydligt lägre än tidigare år, då de gått med budgetöverskott på drygt ett par miljoner kronor. Orsaken är lägre bidragsstöd från Arbetsförmedlingen för anställningarna.

Enligt Tina Motin, enhetschef individ- och familjeomsorgen, beror det på en rad faktorer som kom i samband med organisationsförändringen inom den statliga myndigheten. Det har dels att göra med att Arbetsförmedlingen stängt massa lokalkontor vilket gör lokal samverkan svårare, dels med uppstramning kring uppdrag och bidrag att göra.

Förändrat

– Vi har bra kontakter men har tappat vissa bitar då vi ganska mycket är hänvisade till kontakt med Arbetsförmedlingen i Örebro. Tidigare år har vi haft anställningar med bra anställningsstöd från Arbetsförmedlingen då vi fått höga bidrag för personer som har beredskapsanställningar och haft en del uppdrag där vi jobbat med språkpraktik och yrkeskompetens, säger Motin och fortsätter:

– Då utför vi uppdrag, där vi bedömer om en person kan gå vidare till jobb inom exempelvis vård och omsorg. Med yrkeskompetensbedömning jobbar vi under tolv veckor och levererar svar till Arbetsförmedlingen, som ”ja det tror vi personen klarar men kanske behövs stöttning i läsdelen och lite praktiskt”. Det här har sen 2019, när Arbetsförmedlingen började ställa om sin organisation, minskat så vi har i princip inga såna uppdrag längre.

Även i det som kallades extratjänster skedde förändringar, då Arbetsförmedlingen stoppade dessa under fjolåret och de blev möjliga igen först i våras. Vidare har enbart enkel arbetsgivaravgift beviljats för ett flertal personer och det har inneburit minskade driftbidrag och en högre kostnad för kommunens del.

65 inskrivna

Just nu är 65 personer inskrivna på AME i Degerfors. Alla har inte anställningar utan andra typer av aktiviteter. Bedömningen man gjort från förvaltningen och som anammats av nämnden är att de genom AME får praktiskt erfarenhet de kan använda som referens och samtidigt göra nytta inom verksamheterna. Tre fjärdedelar av de som avslutat sina anställningar i år är självförsörjande genom ersättning från A-kassan.

Skulle personerna istället gå på försörjningsstöd blir kostnaden lägre, men de står då längre från arbetsmarknaden och har mindre chans att komma i fråga för andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Ur ett samhälls- och socioekonomiskt perspektiv gör man bedömningen att personer med anställning också bidrar till kommunens skatteintäkter och ökad köpkraft.

Om inte enheten ska ha samma nivå med anställningar så kan vissa arbetsuppgifter behöva återinföras i ordinarie verksamhet. Uppgifterna de idag utför består bland annat av transport av hjälpmedel vid hemtagning av medicinskt färdigbehandlade, rengöring av hjälpmedel, flytt inom kommunen, skötsel av vissa uteområden, samt tvätt, städ och inköp i hemvården.

Övergripande

– Vi måste belysa för kommunstyrelsen att det här är en kostnad vi inte kan bära bara inom socialnämnden, med anledning av det stora underskott vi har, säger socialnämndens ordförande Johanna Svärd (S) och tillägger:

– Jag kan också tycka att det är kommunövergripande och inte enbart ska ligga under socialen, eftersom enheten även hjälper andra förvaltningar och det tar vi inget betalt för. Vi ser också behov av att stärka upp AME för att få större samhällsnytta och sen för att man ska ha meningsfulla arbetsuppgifter.

Just vad gäller meningsfulla arbetsuppgifter ska den delen utredas av socialförvaltningens verksamhetscontroller.

Nämnden beslutade att äska mer pengar hos kommunstyrelsen för att bibehålla nivån.

Artikeltaggar

A-kassaAMEDegerforsFörsörjningsstödJohanna SvärdPolitikSocialnämnderTina Motin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.