Hoppa till huvudinnehållet

Hemreseförbud för eleverna på Lundsberg

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Lundsbergs internatskola har tagit beslut om att det inte blir någon hemresehelg före jul.
Lundsbergs internatskola har tagit beslut om att det inte blir någon hemresehelg före jul. Foto: Peder Kaldal

Eleverna på internatskolan Lundsberg har fått reserestriktioner på grund av coronaläget.

– Vi har tagit beslut om att det inte blir någon hemresehelg före jul.

Det säger skolans rektor Peter Morfeldt.

Riksinternatet Lundsberg i Storfors kommun fick som andra gymnasieskolor stänga i våras och gå över till distansundervisning.

Under hösten har undervisningen varit förlagd på skolan och man har vidtagit åtgärder med bland annat egna corona-snabbtester.

Läs också

Nu har man även tagit beslut om att eleverna får stanna på skolan och inte åka hem på helger.

– Vi har tagit beslut om att det inte blir någon hemresehelg före jul. De på internatet får stanna kvar, säger Peter Morfeldt, rektor på Lundsberg.

– Det är så speciellt när vi har ett internat och så många ungdomar på ett ställe.

249 elever

Internatskolan Lundsberg har 249 elever. Dessa kommer från hela landet och några kommer från andra länder och har sina föräldrar där.

Det stora flertalet av skolans elever bor på internat.

– Vi vill till varje pris att Lundsberg är öppet. Den högsta utbildningskvaliteten är när eleverna är på skolan. Vi hade ju distansundervisning i våras när gymnasieskolorna var stängda. Sedan har vi haft något vi kallar omvänds distans. Vi har några lärare som av olika skäl är i riskzon. Då är de på hemmaplan och eleverna är på skolan, säger Peter Morfeldt.

– Vi har gjort viktiga åtgärder för att försöka skydda skolan. Som tur är har vi inte haft något positivt testresultat. Vi skaffade snabbt såna här snabbtester. Vi har tagit beslut att man kommer inte till skolan förrän man är symptomfri.

– Vi har klarat oss. Peppar, peppar, säger jag. Vi tar inte emot några externa besök längre. Föräldrar som kommer får lämna materiel utomhus och vi tar inte emot några föreläsare, säger Peter Morfeldt.

Artikeltaggar

CoronavirusetLundsbergLundsbergNyheterPeter MorfeldtSkola och utbildningStorforsStorfors kommun

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.