Hoppa till huvudinnehållet

VA-taxan kan höjas med 13 procent inför 2021

Publicerad:
Från och med årsskiftet föreslås den fasta kostnaden på VA-taxan i Karlskoga öka med 13 procent. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den rörliga avgiften lämnas oberörd men den fasta avgiften höjs med 13 procent. Det är vad Karlskoga energi och miljö föreslår angående VA-taxan 2021. En justering av taxans utformning föreslås också implementeras, framöver.

Avgifterna för vatten och avlopp är idag, enligt Kemab, för låga för att täcka de kostnader bolaget har för VA-verk och ledningssystem i Karlskoga. Kommande kostnadsökningar i verksamheten kan inte täckas av nuvarande intäktsnivå i taxan och därför föreslås VA-taxans fasta brukningsavgift ökas med 13 procent, från och med den 1 januari 2021.

Matematiken utslaget per månad ger en höjning på cirka 69 kronor inklusive moms för ett "normalförbrukande hushåll". De rörliga avgifterna däremot förblir oförändrade.

Ökad takt

Anledningen till de kommande kostnadsökningarna förklaras med att utbytestakten på ledningsnätet behöver öka, på grund av ålder och klimatförändringar.

– En höjning behövs för att klara investeringar, både genomförda och kommande, för att säkra vattenkvalitet, nybyggnad och underhåll av befintliga anläggningar. Sveriges VA-nät är byggda till största delen på 60- och 70-talet. I samtliga kommuner börjar ledningsnäten bli gamla och behöver bytas.

– I dag byter vi ca 1000 meter per år i Karlskoga och vi behöver öka takten, säger Peter Jarl, marknadschef på Karskoga energi och miljö.

Då myndighetskrav och miljömål stärks på bolagets utsläppsvärden, kontroller samt krav på omhändertagande krävs ombyggnationer. Nya krav gör också att nya områden fortsätter att bildas, vilket i sig påverkar taxans nivå.

– Ökade kostnader på grund av utökade VA-områden är en naturlig följd av att verksamhetsområdet växer, fortsätter Jarl.

Nya förutsättningar

Även klimatförändringar bidrar till ökad belastning på ledningsnät och anläggningar och tvingar fram ombyggnationer för att klara av att ta emot större regnmängder under kortare perioder.

– Klimatomställningarna gör att vi får kraftigare regn under kortare tidperioder. Dagens ledningsnät är dimensionerade efter ett så kallat 100-årsregn, det vill säga 60 millimeter. I augusti 2018 kom drygt 100 millimeter under ca 30 minuter i Bråten och för att hantera den typen av större vattenmängder bygger vi olika lösningar.

– Dels separerar vi spillvattenledningar och dagvattenledningar och vi kommer även bygga fler öppna dagvattenlösningar tillsammans med kommunen, då vi ser att de dammar vi byggt vid Löten har fungerat med gott resultat, avslutar Jarl.

December

Förslaget var uppe i kommunfullmäktige i oktober men återremitterades, bland annat på grund av korrigering av felaktiga laghänvisningar, samt tillägg av ett antal olika definierade hustyper. Under tisdagen behandlas ärendet åter i kommunstyrelsen innan ett slutgiltigt beslut är tänkt att fattas i fullmäktige, i december.

Utöver den föreslagna höjningen påpekar Kemab också att de vill förändra taxan till en dagvattentaxa. Detta efter att ett lagkrav på att införa dagvattentaxa, alternativt finansiera dagvattentjänster med kommunalskatten.

Målsättning är att ta fram ett beslutsunderlag under 2021.

Artikeltaggar

KarlskogaKemabKonsumentNyheterPeter JarlVA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.