Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga bland de billigaste i länet

Publicerad:
I Örebro län är det bara Örebro och Lindesberg som är billigare än Karlskoga.
I Örebro län är det bara Örebro och Lindesberg som är billigare än Karlskoga. Foto: Roger Gleisner

Lekeberg har de högsta totala kostnaderna för uppvärmning, el, avfall, vatten och avlopp (VA) i Örebro län. Karlskoga har bland de lägsta. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Lekeberg har den dyraste årskostnaden för en lägenhet när det gäller uppvärmning, el, avfall, vatten och avlopp (VA) i Örebro län – 2176 kronor per månad. Billigast är det i Örebro, där kostnaden är 1822 kronor per månad.

En krona dyrare

Tredje billigast är Karlskoga med en kostnad på 1882 kronor per månad. Det är bara en krona dyrare än tvåan Lindesberg, där det alltså kostar 1881 kronor per månad enligt undersökningen.

På femte plats ligger Degerfors med en månadskostnad på 1931 kronor.

Kostnaderna har sjunkit något i alla kommuner i länet utom Laxå.

Minskade elpriser

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp (VA), samt sophämtning minskade med 3,0 procent mellan 2019 och 2020 i Örebro län. Hela sänkningen kommer dock från minskade elpriser som totalt sjunker med 13,8 procent.

Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgerssongruppen, konstaterar att det är positivt för konsumenterna att de totala kostnaderna minskar, men att det är stora skillnader mellan kommunerna.

Det skiljer 354 kronor per månad och lägenhet mellan den dyraste och den billigaste kommunen i Örebro län.

Dyrare i glesbygd

Att skillnaderna mellan kommunernas avgifter och taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden. Det finns såväl mindre som större kommuner som har låga respektive höga avgifter runt om i landet.

I rapporten konstateras att fjärrvärmepriserna ökar en del i år i Örebro län, detta trots att fjärrvärmepriserna i länet är de näst högsta i landet.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDegerforsKarlskogaLaxåLindesbergNils Holgersson-rapportenÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.