Reinlis personliga: Våga ställa de sexiga frågorna

Motion och hälsa
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Rickard Reinli

Många människor har en lite "skev" inställning till hur man skapar och bibehåller en motiverande inställning till det man gör, oavsett kontext. "Skev" betyder inte nödvändigtvis felaktig, men det lirar inte i linje med vad du egentligen bör fokusera på: rätt frågor.

För att göra en sak klar: motivation är en färskvara, men det är du själv som bestämmer dess utgångsdatum. Det fina i det finstilta här är att det datumet inte behöver finnas på print, och därför kan justeras upp genom att aktivt bearbeta det.

Vilket ditt utgångsdatum än må vara så är det du själv som behöver göra jobbet och det görs genom att ställa: rätt frågor. De sex grundläggande frågorna, och frågeställningarna:

"Varför?"; "Vad?"; "Hur?"; "När?"; "Var?"; "Vem?"

Oftast ställs dessa frågeställningar i en annan ordning när de räknas upp, men jag väljer att forma min numeriska lista efter den kronologiska ordning jag själv anser att de bör bearbetas. Som ni kommer märka förekommer flera av frågeställningarna på olika plan, då de samarbetar med varandra. På samma sätt som du bör samarbeta med dem – både enskilt och som en grupp.

1. Varför?

Varför vill du ta dig an den utmaning du siktat in dig på? Här syftar jag inte på en rent generell frågeställning, utan snarare på en högst personlig sådan. Vad vill du uppnå? Vilka mål har du satt upp för dig själv? Vad är det som driver dig? Att kunna svara på varför man gör något bör vara en daglig grundsten.

Att veta varför man väljer att göra någonting, och att jobba mot ett uppsatt mål, är en essentiell byggsten för att ta sig dit man vill. Jag kan inte heller nog poängtera vikten av att det är du själv som måste svara på denna fråga. Ingen annan än du styr din egen motivation.

2. Vad?

Vad är det för typ av träning du behöver utföra för att nå ditt slutgiltiga mål? Är det enbart en typ av träningsform du behöver använda dig av, eller krävs det en kombination av olika? Att identifiera vilken typ av träning som krävs för just ditt specifika ändamål är helt avgörande, och se till att du tar dig tid att säkerställa att den plan du lägger upp innefattar alla viktiga element.

3. Hur?

Hur skall du träna? Den här frågeställningen, och kunskapen om den, är helt avgörande. Att veta hur du skall träna och hur detta val påverkar utgången. Det är här resultat uppnås. Om du ber någon om tips och råd, vilket du bör göra innan du själv införskaffat sig den kunskap du behöver (och nej, ingen kan allt, oavsett vad de påstår), kan du lita på att dessa råd kommer att vara olika beroende på vem du frågar. Här kräver det en insats från dig att använda din logik; låter det personen säger logiskt, eller ej? Våga vara källkritisk. Att ta på sig en ögonbindel och blint lita på någon gör inte att du på egen hand kan svara för hur du tog dig från en punkt till en annan.

Tre avklarade, tre kvar. Resterande del får ni vänta på, ett tag.

Och kom ihåg: om något ser vackert ut på andra sidan betyder det att du har en vacker utsikt från den sida du står på.

Tills nästa gång, vänner.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.