Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan stänger på grund av pandemin – men har mer öppet

Publicerad:
Pernilla Rosin. Foto: Anders Hestad

Svenska kyrkans verksamhet i Karlskoga och Degerfors påverkas av regeringens coronarestriktioner. Tillgängligheten till kyrkans lokaler kommer att vara starkt begränsad under ett antal veckor framöver. Men man kommer även att ha mer öppet.

Inga fysiska besök till kyrkans gudstjänster eller konserter kommer att vara möjliga mellan 24 november och 20 december. Däremot kommer dessa arrangemang att spelas in så att man kan se dem via kyrkans hemsidor.

Kyrkans volontär- och gruppverksamhet för alla åldrar ställs in. 39:ans café stänger sina lokaler och ställer in all verksamhet tills vidare.

Går inte längre

– Församlingshemmet i Degerfors har ju varit stängt under hela pandemin. Däremot vi har kunnat ha öppet på 39:an ganska länge, men nu tycker vi att det inte går längre om vi ska hålla på reglerna, säger kyrkoherde Pernilla Rosin.

Att ställa in alla arrangemang för allmänheten kan tyckas rimma illa med att många mår dåligt själsligt i dessa tider och därför skulle behöva extra stöd, stöd som man normalt sett kan få från kyrkan.

– Vi kan inte erbjuda stöttning i grupp, men kyrkorummet kommer att vara mer öppet nu. Vi kommer att ha personal i Karlskoga kyrka och kanske även i Degerfors kyrka, så vi blir mer tillgängliga på det sättet, säger Pernilla Rosin.

Nya direktiv

Karlskoga kyrka ska hållas öppen varje dag med extra öppettider utöver ordinarie för ljuständning och egen andakt. Degerfors och Nysunds kyrkor är som vanligt öppna varje dag för ljuständning och egen andakt.

Om man kommer att kunna dra i gång verksamheterna igen efter den 20 december är i dagsläget oklart.

– Vi vet inte mer än någon annan, så vi får fortsätta att hålla i som alla andra och vänta på nya direktiv då, säger Rosin.

Mer detaljerad information finns på sidorna www.svenskakyrkan.se/karlskoga och www.svenskakyrkan.se/degerfors-nysund.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsDegerfors kyrkaKarlskogaKarlskoga kyrkaNysunds kyrkaPernilla RosinSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.