Stanna hemma!

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
Det är en dryg månad kvar till jul och jag hör redan hur folk funderar och planerar för hur de ska kunna fira högtiden ”som vanligt” trots corona.

Även människor som jag håller för att vara både kloka och sansade använder de mest långsökta resonemang för att bevisa för sig själva (?) att de inte bryter mot rekommendationerna.

Det är också skrämmande många som påpekar att allt faktisk bara handlar om rekommendationer. Som om det skulle göra det okej att tolka verkligheten lite som de vill.

Den tredje varianten är att det egentligen är Stefan Löfvens och Anders Tegnells fel. De är inte tillräckligt tydliga. Det är för många motstridiga uppgifter. Olika regioner har olika regler, hur ska man då kunna veta vad som gäller? Allt är enligt dessa människor ganska oklart.

Och visst, nog kan man kritisera ansvariga för att de inte använder alla medel som finns för att helt enkelt stänga Ullared och en massa annat. Men samtidigt vill jag skrika ”sådant förbannat skitprat!”

För det är inte oklart alls. Det är ingen annans ansvar än ditt. Du kan inte skylla på varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten.

Visst, detaljerna skiljer. Det pendlar mellan 8, 50 och 300 personer som får vara på samma ställe. Det kommer nya förhållningsorder ganska ofta. Det är ologiskt att man får handla på Ullared med inte se på fotboll på Stora Valla.

Men grundtanken är så himla enkel.

Sitt still i båten. Håll dig hemma. Spring inte på stan. Träffa bara de allra närmaste.

Även om Ullared och andra stora shoppingcentrum är öppna kan du inte komma och säga att du inte vet förbannat väl att du inte ska åka dit. Eller någon annan stans heller, för den delen.

Vårt jobb nu är inte att hitta kryphål i rekommendationerna. Den nya folksporten får inte bli att runda Folkhälsomyndigheten genom att vara ”smarta”.

Med största sannolikhet innebär det att många av oss kommer att få tillbringa en stor del av jul – och nyårshelgerna ensamma. Vi har släkt och vänner på annan ort, vi har gamla skröpliga föräldrar eller ska av någon annan anledning inte träffa så många.

Jag är själv en av dem. Förmodligen kommer jag att träffa äldsta dottern och svärsonen en stund på julafton. Men det är nog ungefär allt. Andra dottern bor i Göteborg, så gör även större delen av min släkt och min bästa vän. Kanske sätter jag mig i bilen, träffar alla i skogen ett par timmar och åker hem igen.

Det är absolut svintrist. Framför allt eftersom jag för första gången på många år har lyckats få ledigt hela julveckan. Nio dagar i mitt eget sällskap är definitivt inte vad jag drömmer om.

Men som en klok människa sa. ”Folk förlorar jobbet. Folk blir jättesjuka. Folk dör. Du har långtråkigt. Håll tyst.”

Och så är det ju faktiskt.

Vi kommer att ha långtråkigt.

Ett pris vi måste vara beredda att betala för att rädda liv.

Catarina Lindström