Hoppa till huvudinnehållet

Avvaktar med att minska antalet särskilda boendeplatser

Publicerad:
Idag finns 109 platser i särskilda boenden i Degerfors och istället för att besluta om minskning av antalet, så vill socialnämnden utreda vilka behov som finns för att se om det även behövs andra boendeformer.
Idag finns 109 platser i särskilda boenden i Degerfors och istället för att besluta om minskning av antalet, så vill socialnämnden utreda vilka behov som finns för att se om det även behövs andra boendeformer. Foto: Anna-Stina Tallmyren

En eventuell minskning av antalet platser på särskilda boenden i Degerfors fanns också med bland besparingsförslagen för socialnämnden. Här gör nämnden ett omtag och begär en utredning kring vilka behov som finns.

Det finns idag 109 permanenta boendeplatser på Letälvsgården och Västergården, som är de särskilda boenden som finns i Degerfors. Även kort- och växelvårdsboende finns med tio respektive fyra platser.

Redan nu finns fler beviljade beslut där personer väntar på plats och med en ökande äldre befolkning tros inte behovet minska.

-Vi skickade ärendet på återremiss och vill ha en utredning på alternativa boendeformer. Det handlar om att vi ska se om det finns behov av eventuella mellanboenden, som inte kräver fulla insatser som särskilda boendeplatser ger, säger socialnämndens ordförande Johanna Svärd (S).

Tillbaka till serviceboenden?

– Ja vi vill titta på det för vi kan se idag att det finns enskilda fall som kanske enbart haft tillsyn eller matlåda, men så blir de beviljade särskilt boendeplats när kanske behovet inte riktigt varit det, säger Svärd.

– Vi tittar på hela kedjan, från beslut till verkställighet och vad det finns för behov, om det ska vara det ordinära boendet med mer hemtjänstinsatser eller annat. Vi ska gå helt på Ibic, det vill säga individens behov i centrum, säger socialchef Marjo Koivumaa.

Även delegationerna kring beviljade boendeplatser har reviderats.

– För som det sett ut har biståndsbedömare, som inte har ekonomiskt ansvar, kunnat bevilja bistånd för särskilda boendeplatser. Det innebär beslut på nästan 1 miljon i kostnad per plats. Så för att få bättre styrning i verksamheten ändrade vi vissa delegationer, säger Svärd. Från och med december beslutas dessa frågor av socialutskottet.

Läs även:

Artikeltaggar

DegerforsJohanna SvärdLetälvsgårdenMarjo KoivumaaPolitikSärskilt boendeSocialnämnderVästergården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.