Tillit och lugn

Familj
PUBLICERAD:
Första advent är snart här.

Vi kommer att tända ljusstakar i våra fönster, och vi får tända det första ljuset i adventsstaken på bordet. Det är bra för oss i denna mörka tid.

Advent betyder ankomst. Någon, något ska komma. Vi kan önska oss bättre tider, att den pandemi vi har över oss som en grå, fuktig filt ska lyftas av. Att smittorisken avtar och att färre människor ska bli sjuka.

Vågar vi tänka framåt? Vad gör vi med ensamheten?

Jag tror att det är viktigt att vi är snälla mot oss själva, att vi hittar glädjen i det som vi faktiskt har, och det som vi fortfarande kan göra. Kanske handarbeta, lösa korsord, laga mat och baka. Det är roligt att testa nya rätter och bakverk.

Jag finner glädje i att läsa om personer som är intressanta och goda förebilder. En mycket vis person är påven Franciskus. Han föddes år 1936 som Jorge Mario Bergoglio i en italiensk invandrarfamilj i Buenos Aires i Argentina.

Han väcker hopp hos många människor, oavsett tro.

Franciskus utsågs till påve den 13 mars 2013. Hans valspråk är ” Miserando atque eligendo”, ”Obetydlig men ändå utvald”

De första orden han uttryckte till folkmassan på S:t Petersplatsen efter att han blivit presenterad som påve var: ”God kväll bröder och systrar”. Han strålade och vinkade och folket jublade.

Påven visade ett prov på att han har humor när han hade den första måltiden med kardinalerna, de som hade utsett honom: ”Må Gud förlåta er!”

Efter utnämningen till påve ville han inte åka limousin: ”Jag tar bussen med de andra”. Sannerligen en förebild i ödmjukhet och visdom.

Låt oss nu försöka leva i tillit och lugn. En dag blir det bättre tider, och då får vi åter fira födelsedagar med våra familjer. Vi vet inte när, men det kommer att ljusna. Det tror jag på.

”En enda sak är säker och det är livets gång

att allting vänder åter att allting börjar om.

Och fastän våra röster ska mattas och förstummas

ska nya röster sjunga, ska nya röster sjunga”

Mikael Wiehe

Karin Björzén

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.